Aký,máte názor na čistenie turba doma....nevyzerá to tak zložito,ale myslim si,že to nieje tak jednoduché,ako to opisuje dotyčný a zaujíma ma či sa to dá tak kvalitne urobiť....viac menej mám na mysli hlavne to VGT.....neplnánujem to robiť,ale chcem počuť názor ludí čo do toho vidia.....Díky....

Toto som sa dočítal na rôžnych stránkach a je to zhrnutia...........(to bude aj môj problém...podla mna.,tiež mám pocit od začiatku ako keby sa tiehlo nemohlo vrátiti smäť a zostáva dlhšie v polohe vyššieho tlaku....(((.)
Problémy so zatuhlou reguláciou turba som zaregistroval už dávnejšie, motor neťahal poriadne, niekedy škubanie, viackrát aj núdzový režim. Myslím, že hlavnou príčinou zanášania turba je mestský režim, státie v kolónach na voľnobehu a podtáčanie motora, teda nedostatok svižnej jazdy, pri ktorej predpokladám lepšie samočistenie turba - "vypálenie" sadzí vyšším prietokom aj teplotou výfukových plynov. Do ručného vyčistenia som sa zatiaľ nedonútil, najviac mi vadí, že sa tým neodstráni systémový problém - turbo sa vraj zanáša znovu a znovu. Viackrát som reguláciu turba manuálne rozcvičil hýbaním tiahla hore dole prstami, bolo to dosť namáhavé a tiež len dočasné riešenie. Naposledy som sa rozhodol to trochu zautomatizovať - hadičku regulácie turba som prerušovane pripájal na vývevu. Pritom som si všimol, že podtlakový aktuátor ("plechovka") má brutálnu silu, ktoru tiahlo spoľahlivo vždy vtiahne až na doraz, avšak po vypnutí podtlaku, sila návratovej pružiny nestačí na vysunutie tiahla na opačný doraz a teda nestačí na pretlačenie rozvodných lopatiek sadzami. Aby som si netrápil prsty pri vyťahovaní
tiahla z plechovky, zahákol som na neho prídavnú ťažnú pružinu, ktorá vypomáhala vyťahovaniu tiahla. Po niekoľkých desiatkach podtlakových cyklov už tiahlo chodilo od dorazu po doraz, ani prídavná pružina nečinila pre silný podtlakový aktuátor žiadnu významnú záťaž. Tak ma napadlo, že dalšou príčinou zatuhlej regulácie je aj prislabá návratová pružina v plechovke (možno čiastočne zavinená aj jej únavou), tá nesymetria v sile podtlaku a sile tej pružiny je skutočne obrovská. Rozhodol som sa tú pomocnú pružinu tam nechať aj po "rozcvičke", aby pomáhala regulérnej pružine aktuátora aj za jazdy. Výsledok ma veľmi milo prekvapil, to auto ide ako ďas, žiadne cukanie v žiadnom režime motora, žiadne padanie do núdzového režimu (predtým som sa už bál aj predbiehať). Zatiaľ som s tým najazdil asi 500 km, tiahlo stále v pohode chodí medzi obidvoma dorazmi. Z jazdy mám po dlhom čase opäť pôžitok a hlavne - istotu pri predbiehaní. Predpokladám, že turbo je zrejme lepšie vyčistiť, občas ho vypáliť svižnou jazdou, ale nejaká tá pomocná pružina mi teraz pripadá ako veľmi užitočná. Čo vy na to ?
Aha, to ma prekvapuje, ze to hneva aj po vycisteni turba. Nemas aj nejaky iny problem (hadicky, ventil N75, snimac tlaku na vstupe do motora) ? Ako som povedal, mna najviac inspirovala ta velka nesymetria medzi silou podtlaku a silou pruziny. Podtlak v plechovke je ozaj silny a lahko naklopi lopatky na maximalny tlak turba, avsak pruzina nevladze naklopit lopatky na minimalny tlak turba. Preto tlak turba pri vyssich otackach prekroci povolenu hodnotu a RJ prejde do nudzoveho rezimu. To je ten krajny pripad. V miernejsom pripade sa lopatky sice vracaju, ale dost spomalene (predieraju sa sadzami). Pridavna pruzina ich moze zrychlit. Rychla reakcia lopatiek je zrejme nutna pre optimalny a pruzny chod motora.
Tlak turba zavisi od otacok a uhla rozvodovych lopatiek. Ak N75 zapne plny podtlak (napr. po nastartovani), tiahlo ide dnu do plechovky a lopatky idu na strmy uhol (najvyssi tlak). Ak po zvyseni otacok chce RJ znizit plniaci tlak, uvolni pomocou N75 podtlak v plechovke (zapina-vypina N75, pulzna sirkova modulacia). Vtedy pruzina posuva lopatky na plochy uhol (mensi tlak). Ak otacky vyletia rychlo a slaba pruzina + sadze nedovolia rychly presun lopatiek na plochy uhol, plniaci tlak turba rychlo vyleti nad normal a RJ prejde do nudzoveho rezimu, aby sa neposkodil motor. Do chybovych hlaseni RJ zapise pozitivnu odchylku v riadeni plniaceho tlaku (napr.: 17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation)
No samozrejme, že ovlivní. Originálna regulácia predpokladá čisté turbo, ktorého lopatky krásne chodia bez odporu od jedného dorazu po druhý. Vtedy zrejme netreba žiadnu prídavnú pružinu. Kto si turbo pravidelne čistí, alebo jazdí tak, že sa mu turbo nezanáša, ju tiež nepotrebuje. Ešte je tu menšia pravdepodobnosť, že sa pružina plechovky časom unaví a že menšia kompenzácie tejto únavy externou pružinou môže reguláciu zlepšiť. Tiež tu už bolo povedané, že taká malá "núdzová sada" (háčik+pružina+predlžovací drôt) môže dočasne pomôcť napr. na dovolenke. Zaháknuť sa to dá ozaj za 1 minútu. Ja bohužiaľ neviem, ako je tá regulácia robená, máme tu viacero expertov na software, mapy atd, asi je to dosť zložité. Avšak viem si predstaviť, že ak RJ chce nastaviť určitý plniaci tlak na vstupe do motora (na základe snímača tlaku) a na výstupe mení šírku impulzov pre N57, kým požadovný tlak nedosiahne, potom je najviac dôležitá rýchlosť odozvy lopatiek (v obidvoch smeroch). Vtedy som náklonný veriť, že sila tej pružiny ani nie je veľmi kritická - hlavne aby to dokázalo chodiť od dorazu po doraz. U zaneseného turba to ide spoľahlivo a rýchlo pri požiadavke zvýšiť tlak (ťah plechovky je silný a ide až na doraz), avšak požiadavka znížiť tlak je oneskorená, resp. nesplniteľná, lebo slabá pružina tie lopatky presúva spomalene a na doraz nemusí dôjsť vôbec.
http://www.janmarecek.cz/main.php?page= ... _tdi_turbo