Streda, 22. Decembra 2010, 12:51
Myslim ze kazdy tu uz trepe co kde pocul a je z toho humbug, tak si dajme veci na pravu mieru:
nie je to relatko, ale modul zhavenia, ja som ho nedavno tiez menil. Relatka zhavenia boli pri starsich typoch DDE4.0 a od DDE5.0 je vlastne modul/riadiaca jednotka zhavenia.
Oproti starym systemom DDE4.0 su novsie DDE5.0 ovladane cez PWM modulaciu a maju zhavice typu QUICK-START.
No aby sa tu netocili sprostosti ze auto zhavi, nezhavi, vtedy zhavi, vtedy nezhavi, tak maly suhrn ako to naozaj funguje (zdroj WDS):
Predzhavenie (pred startovanim)
Pri teplote chladiacej kvapaliny pod 25°C auto zhavi 0.5 sekundy. Cas zhavenia sa predlzuje s nizsiou a nizsiou teplotou chlad. kvapaliny, maximalny cas zhavenia je 2.7 sekund pri teplote chladiacej kvapaliny - 25°C.
Kontrolka zhavenia na budikoch nabehne len ak je teplota chladiacej kvapaliny nizsia ako 0°C !!!!!
Zhavenie pocas jazdy:
Pri teplotach chladiacej kvapaliny pod 30°C, prizhavuje poda teploty pre zlepsenie chodu volnobehu a vyfukovych emisii
Predzhavenie pred startom motora sa opakuje po 10 sekundach od skoncenia prveho zhavenia ak motor medzitym nebol nastartovany a kluc zostal v polohe zapalovania (2).
Ak ma niekto chybne zhavice alebo RJ zhavenia, zisti sa to na diagnostike citanim chybovej pamate DDE:
GLOW PLUG CYLINDER X - Short to Ground apd...
GLOW PLUG CONTROL UNIT - No communication via Bit Serial Data interface
U tychot aut je odidenie RJ zhavenia velmi casta zavada, nova stoji okolo 150-170eur ak sa nemylim.