... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
adrasak
Autor témy
Auto: E28 518i
Kraj: Bratislavský

[E28 518i] Červená haraburda

Pondelok, 29. Decembra 2014, 10:54

Vianočný zhon je za nami, auto nepojazdné v servise a moje smradľavé ICéčko malo meškanie kvôli prestávke v Ľubochni, takže som si konečne našiel čas, aby som založil príbeh svojej Haraburdy.

Mám auto na každý deň, je moderné, praktické, bezpečné, tiché, spoľahlivé, ekonomické - má skrátka všetky tie vlastnosti, ktoré od neho neočakávam. Túžim predsa po aute s charakterom, dušou a charizmou, ktoré mi prinesie nevídané zážitky a zoberie ma na vzrušujúce miesta. Ešte aj vidina toho, ako si budem špiniť svoje fajnové meštianske ruky, sa mi zdá vlastne celkom lákavá.

Tak sa začal hon za mojim prvým BMW - chcel som, aby bolo lacné, benzínové, manuálne, šesťvalcové a aby sa nerozsypalo hneď v prvej zákrute. (Ako sa dozvieme neskôr, okrem predposlednej a čiastočne poslednej podmienky som celkom úspešný.) Odštartoval som obzeraním inzerátov na všakovaké 34, 39 a 46, pokračoval hľadaním kabrioletov a skončil v Dunajskej strede na obhliadke svojej Haraburdy - e28 518i. Je krásna! Červená! A čo tam po tom, že to nie je šesťvalec - hlavne že to nie je jeden z horeuvedených modelov, ktorých je plný klub! "Červená haraburda" ju pomenovala moja sestra (7) - všetci vieme, že to v skutočná haraburda je, len ona ešte nerozumie, prečo sú haraburdy super.

Takto nejako vyzeral pôvodný inzerát:

Obrázok

Haraburda nie je žiaden trhač asfaltu, showcar ani garage queen - ale je to moje prvé BMW! - a má potenciál stať sa pekným autom na výlety, zrazy, spanilky a také všeobecné predvádzanie sa. Je to predsa červené 30ročné auto s kopou chrómu a takých bude na cestách už len menej.

Obrázok

Doterajšia história Haraburdy je celkom jednoduchá: narodená v júni 1985, prvých 6 rokov v Belgicku, v roku 1991 prišla do Dunajskej stredy, kde prežila 22 rokov v prekvapivo zachovalom a udržiavanom stave.

V decembri som si Haraburdu doniesol do BA - vtedy sa ešte zdalo, že jej nič nie je. Haraburda má svoje muchy, ale nie je to nič vážne ani neodstrániteľné. V mojich rukách absolvovala výmenu spínacej skrinky zapaľovania (vďaka Borisovi za rýchlu podporu) a výmenu predných sedačiek za tie z e34:

Obrázok

No a keď po prezutí na zimné išla Haraburda dolu z heveru, ozvala sa strašná rana a zrazu som mal low rider:

Obrázok

EDIT: Haraburde boli vymenené zadné tlmiče.

Zatiaľ ma auto stálo:
- 97,50 na BMWpoistení,
- 66 € na polícii,
- 30+42 € na benzíne,
- 102 € na sedačkách,
- 260 € na nových zimných pneu (včítane prezutia),
- 30 € na spínacej skrinke,
- 170 € na nových zadných tlmičoch, dorazoch a prachovkách (včítane práce).

Náradie radšej ani nepočítam, ale začínam takmer od nuly.

Do jari chcem ešte stihnúť:
- dvojdielne BBS RC090 s lešteným límcom, pravdepodobne 16",
- základný servis motora + pretesniť olejovú vaňu,
- vymeniť olej v prevodovke,
- vymeniť autorádio,
- vyhodiť držiak na kazety - je síce úžasne retro a moja sestra (7) nemá poňatia, na čo slúži, ale zavadzia,
- opraviť alebo vyhodiť ostrekovač,
- premazať elektrické okná,
- dopasovať aj zadnú lavicu z e34,
- vymeniť logá na kufri a kapote,
- vymeniť tesnenia kufra a dverí,
- výmeniť prasknuté zadné svetlo a prasknutú hmlovku, ostatné svetlá očistiť,
- vyriešiť podivné buchotanie v riadení a vŕzganie volantu,
- sfunkčniť ľavú prednú smerovku,
- povysávať, vytepovať, umyť a vyleštiť si.

Na budúcu jeseň alebo ešte neskôr plánujem:
- vyváranie (celkom drobnosti - okolo predných kolies, priestor na nohy zadných pasažierov, kufor) + možno nové dvere,
- poriadnu GO podvozku,
- opraviť tečúcu prevodovku (na strane kardanu),
- repas kulisy prevodovky + novú páku a manžetu,
- čalúnenie volantu,
- guľu na páku šíbra,
- spústu ďalších drobností, ktoré budem postupne dopĺňať. Snáď nebudú pribúdať rýchlejšie ako splnené úlohy.

P.S.: Chcel by som ešte takto na záver poďakovať svojim perfektným kamarátom, ktorí ma bombardovali tipmi na inzeráty ktoré som prehliadol, užitočnými radami, podporovali ma, odviezli do DS a - ako ozajstní kamaráti - v kútiku duše dúfali, aby som si nakoniec kúpil hrdzavý črep, za ktorý by sa mi mohli smiať. Bohužiaľ pre nich, nie všetkým prianiam je súdené splnenie. Napriek tomu ich mám strašne rád.
Naposledy upravil/-a adrasak v Utorok, 3. Februára 2015, 23:15, upravené celkom 4 krát.

vt_mischo
Kraj: Zahraničie

Re: [E28 518i] Červená haraburda

Pondelok, 29. Decembra 2014, 11:00

Tak uz sa predala dlho som ju pozeral. Ja mat prostriedky a miesto by som hadam vsetky tieto stare bmw bral :D Tak nech sluzi a robi radost. :smile:

Esence
Kraj: Zahraničie

Pondelok, 29. Decembra 2014, 11:14

Krásne sa to čítalo, už teraz sa teším na pokračovanie. Ale musím povedať, že až tak biedne sa to nezdá ako si to zhrnul. Myslím, že ti prinesie ešte vela radosti :-({|=

PS: Záver pobavil najviac :mrgreen:

voMacK
Auto: G31 540i
Kraj: Trenčiansky

Pondelok, 29. Decembra 2014, 12:07

Super citanie. Auto krasne. :thumbup:
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

nadro
Auto: BMW E46 320 touring
Kraj: Žilinský

Pondelok, 29. Decembra 2014, 12:24

Esence napísal:
Krásne sa to čítalo, už teraz sa teším na pokračovanie. Ale musím povedať, že až tak biedne sa to nezdá ako si to zhrnul. Myslím, že ti prinesie ešte vela radosti :-({|=

PS: Záver pobavil najviac :mrgreen:

Aj mňa. Želám veľa zábavy a pevné nervy. Raz z toho bude možno aj ten "šovkar" :smile:
Dano 0905/571254
pribehy-nasich-aut/krakow-a-nova-rozpera-t57331-600.html
v ponuke rozširovacie podložky na všetky typy BMW

Dogg88
Auto: n/a
Kraj: Žilinský

Pondelok, 29. Decembra 2014, 12:28

adrasak napísal:
... dušou a charizmou ...

Tuto cast podaktori klubaci jazdiaci na burzoaznych autach nepochopia, ba dokonca sa preto mozes stat tercom posmechu

Inak auto pekne, len preco don davas sedacky z e34?
Klub tvoria ľudia, nie autá...

voloda
Auto: 635csi ´87
Kraj: Košický

Pondelok, 29. Decembra 2014, 12:41

Vyber auta jednoznacne :thumbup: . Ake sedacky si tam mal predtym?? Keby tam boli sportove od bmw aj by som ich zobral (ked ich uz nepotrebujes :D )... :bmwball:

klapka
Auto: e92 + cuker e34 :D
Kraj: Banskobystrický

Pondelok, 29. Decembra 2014, 12:45

super neratal som ze budem vidiet tuto 5er :) nech sa dari pri upravach .. a pevne nervy pri starej haraburde :D

adrasak
Autor témy
Auto: E28 518i

Pondelok, 29. Decembra 2014, 12:54

Ďakujem za vrelé privítanie a teším sa na spoločné chvíle s autom aj s Vami. Auto potrebuje veľa lásky, ale základ je dobrý.

Čo sa týka tých sedačiek, tak tie som chcel riešiť hlavne rýchlo - v aute boli pôvodné, ktoré na mieste nedržali, telo nedržali, a pokope držali len vďaka autopoťahom s čínskym drakom na opierke; to bola zároveň jediná indícia, podľa ktorej sa dalo zistiť, že auto žilo v DS. (No a ešte podľa EČV, ale tá pôjde čoskoro preč.)

E34 sedačky som vybral preto, lebo boli ihneď dostupné v BA za primeranú cenu a predné sa dajú celkom ľahko dopasovať do e28. Teda, celkom ľahko pre niekoho, kto to vie; mne to zabralo celý deň.

Najradšej by som tam videl nejaké period-correct kožené anatómy alebo niečo s výsuvnou opierkou na stehná (tá je pri mojich dvoch metroch skutočná lahôdka.)

Jedného dňa.
Naposledy upravil/-a adrasak v Piatok, 2. Januára 2015, 20:55, upravené celkom 1 krát.

Arnold
Auto: E91 F48
Kraj: Košický

Pondelok, 29. Decembra 2014, 14:57

Krásna E28, dlho dlho som nad ňou slintal :)

marian 525td
Auto: E61 530d
Kraj: Banskobystrický

Pondelok, 29. Decembra 2014, 19:37

Pekna je,trošku lásky a bude to slušná e28. :thumbup:

nrtm
Auto: firemne
Kraj: Nitriansky

Pondelok, 29. Decembra 2014, 20:16

Pekny veteran. Moj synator, uz ako 10 rocny snival o takomto auticku
fotky/diela-10-rocneho-chalana-t22146-15.html?hilit=synatora

Bel037
Auto: E34 TDS

Pondelok, 29. Decembra 2014, 20:44

Wooow super dalsie pekne bawo v Ba vela stastia a hlavne km prajem. Nazov haraburba je zaujimavy :lol: ale hlavne je to auto z charakterom a uz sa ich vela nevidi :)
[E34 TDS 1994]pneu 205r15, svor 2.64, EGR off KAT off .

Skyder

Pondelok, 29. Decembra 2014, 22:34

Má potenciál :) Držím palce, nevzdávaj to ;)

Ramones
Auto: E30 318i

Utorok, 30. Decembra 2014, 10:03

Túto e28 som mal v záložkách a volal som neskoro :D, no nakoniec sa mi dostala do rúk e30 takze spokojnosť. Prajem ti veľa šťastných kilometrov s 28mou, vyzerá super a teším sa na pokračovanie.
Bejvalky :)

E30 324d
E30 320i@325i Coupe
E30 318@318i
E30 320i@325e ostrá ako sviňa

Súčasnosť
E30 318i M40
Favorit LPG :-D

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: dann0 a 17 neregistrovaných