Vianočný zhon je za nami, auto nepojazdné v servise a moje smradľavé ICéčko malo meškanie kvôli prestávke v Ľubochni, takže som si konečne našiel čas, aby som založil príbeh svojej Haraburdy.Mám auto na každý deň, je moderné, praktické, bezpečné, tiché, spoľahlivé, ekonomické - má skrátka všetky tie vlastnosti, ktoré od neho neočakávam. Túžim predsa po aute s charakterom, dušou a charizmou, ktoré mi prinesie nevídané zážitky a zoberie ma na vzrušujúce miesta. Ešte aj vidina toho, ako si budem špiniť svoje fajnové meštianske ruky, sa mi zdá vlastne celkom lákavá.
Tak sa začal hon za mojim prvým BMW - chcel som, aby bolo lacné, benzínové, manuálne, šesťvalcové a aby sa nerozsypalo hneď v prvej zákrute. (Ako sa dozvieme neskôr, okrem predposlednej a čiastočne poslednej podmienky som celkom úspešný.) Odštartoval som obzeraním inzerátov na všakovaké 34, 39 a 46, pokračoval hľadaním kabrioletov a skončil v Dunajskej strede na obhliadke svojej Haraburdy - e28 518i. Je krásna! Červená! A čo tam po tom, že to nie je šesťvalec - hlavne že to nie je jeden z horeuvedených modelov, ktorých je plný klub! "Červená haraburda" ju pomenovala moja sestra (7) - všetci vieme, že to v skutočná haraburda je, len ona ešte nerozumie, prečo sú haraburdy super.
Takto nejako vyzeral pôvodný inzerát:

Haraburda nie je žiaden trhač asfaltu, showcar ani garage queen - ale je to moje prvé BMW! - a má potenciál stať sa pekným autom na výlety, zrazy, spanilky a také všeobecné predvádzanie sa. Je to predsa červené 30ročné auto s kopou chrómu a takých bude na cestách už len menej.

Doterajšia história Haraburdy je celkom jednoduchá: narodená v júni 1985, prvých 6 rokov v Belgicku, v roku 1991 prišla do Dunajskej stredy, kde prežila 22 rokov v prekvapivo zachovalom a udržiavanom stave.
V decembri som si Haraburdu doniesol do BA - vtedy sa ešte zdalo, že jej nič nie je. Haraburda má svoje muchy, ale nie je to nič vážne ani neodstrániteľné. V mojich rukách absolvovala výmenu spínacej skrinky zapaľovania (vďaka Borisovi za rýchlu podporu) a výmenu predných sedačiek za tie z e34:

No a keď po prezutí na zimné išla Haraburda dolu z heveru, ozvala sa strašná rana a zrazu som mal
low rider:

EDIT: Haraburde boli vymenené zadné tlmiče.
Zatiaľ ma auto stálo:
- 97,50 na BMWpoistení,
- 66 € na polícii,
- 30+42 € na benzíne,
- 102 € na sedačkách,
- 260 € na nových zimných pneu (včítane prezutia),
- 30 € na spínacej skrinke,
- 170 € na nových zadných tlmičoch, dorazoch a prachovkách (včítane práce).
Náradie radšej ani nepočítam, ale začínam takmer od nuly.
Do jari chcem ešte stihnúť:
- dvojdielne BBS RC090 s lešteným límcom, pravdepodobne 16",
- základný servis motora + pretesniť olejovú vaňu,
- vymeniť olej v prevodovke,
- vymeniť autorádio,
- vyhodiť držiak na kazety - je síce úžasne retro a moja sestra (7) nemá poňatia, na čo slúži, ale zavadzia,
- opraviť alebo vyhodiť ostrekovač,
- premazať elektrické okná,
- dopasovať aj zadnú lavicu z e34,
- vymeniť logá na kufri a kapote,
- vymeniť tesnenia kufra a dverí,
- výmeniť prasknuté zadné svetlo a prasknutú hmlovku, ostatné svetlá očistiť,
- vyriešiť podivné buchotanie v riadení a vŕzganie volantu,
- sfunkčniť ľavú prednú smerovku,
- povysávať, vytepovať, umyť a vyleštiť si.
Na budúcu jeseň alebo ešte neskôr plánujem:
- vyváranie (celkom drobnosti - okolo predných kolies, priestor na nohy zadných pasažierov, kufor) + možno nové dvere,
- poriadnu GO podvozku,
- opraviť tečúcu prevodovku (na strane kardanu),
- repas kulisy prevodovky + novú páku a manžetu,
- čalúnenie volantu,
- guľu na páku šíbra,
- spústu ďalších drobností, ktoré budem postupne dopĺňať. Snáď nebudú pribúdať rýchlejšie ako splnené úlohy.
P.S.: Chcel by som ešte takto na záver poďakovať svojim perfektným kamarátom, ktorí ma bombardovali tipmi na inzeráty ktoré som prehliadol, užitočnými radami, podporovali ma, odviezli do DS a - ako ozajstní kamaráti - v kútiku duše dúfali, aby som si nakoniec kúpil hrdzavý črep, za ktorý by sa mi mohli smiať. Bohužiaľ pre nich, nie všetkým prianiam je súdené splnenie. Napriek tomu ich mám strašne rád.