... všetko o BMW ...

Moderátori: salat, barabas, alfi666

obchodna sekcia

kenny46
Autor témy
Kraj: Zahraničie

E90 upgrade audia

Piatok, 31. Mája 2024, 19:54

Zdravím Vás,

plánuji upgrade audia v BMW e90. Mám v hlavě 2 varianty a zajímal by mne názor, jakým směrem se vydat.

Mám BMW professional rádio, základní audio systém (2 přední repra bez výškových, 2 „subwoofery“ pod sedačkami a 2 malé repráčky v zadním platě), nemám iDrive, pouze rádio. Mám multifunkční volant a zadní parkovací senzory.

1. varianta – zachovat původní rádio
V tomto případě bych přes RCA převodník připojil 2-kanálový zesilovač a subwoofery pod sedačkami bych vyměnil za aftermarket, které by byly připojeny přes tento zesilovač.

Tady by mne zajímalo, zda-li existuje nějaký RCA převodník určený přímo do daného typu vozidla? Případně jaký RCA převodník zvolit a kam ho umístit, aby byl převod signálu co nejlepší?

A lze dodělat USB? Žádný modul pod podlahou v kufru nemám a jedná se o auto s rokem výroby 2006.

2. Varianta – výměna rádia za aftermarket 1din rádio
V tomto případě bych vyměnil původní originální rádio za rádio Pioneer MVH-S520DAB. Z tohoto rádia lze už vyvést přes RCA přímo signál do zesilovače, který bych opět použil pro subwoofery a zde bych i uvažoval o výměně reproduktorů v předních dveřích za koaxiální reproduktory, protože zesilovač rádia je lepší než u rádia originálního.

U této varianty považuji za nejpalčivější zachování funkce tlačítek volantu a různých varovných signálů vozidla.
Protože co jsem se tak dočetl, tak bez originálního rádia toto nefunguje?
Ať jsem se ptal kdekoliv, tak jsem nedostal uspokojivou odpověď nebo doporučení, jaký adaptér pro volant zvolit, aby zůstalo vše funkční. Jak jsem psal, mám úplně základní audio systém, parkovací senzory v zadním nárazníku a při hlášení chyby nebo upozornění bych řekl, že tón vychází z tachometru.

Osobně bych se spíše přikláněl k druhé variantě, protože výměnou rádia bych získal USB a BT připojení a další funkce + lepší základní zesilovač rádia, ale na druhou stranu bych rád zachoval funkci tlačítek volantu a tóny, které auto vydává.

Prošel jsem plno diskuzí a fór, ale nenašel jsem odpověď, proto se zkouším zeptat takto. Budu rád za jakékoliv rady či tipy, případně doporučení, jaké komponenty (nejradši bych byl rád za doporučení správného adaptéru tlačítek volantu nebo v druhé variantě RCA převodníku) koupit.

Děkuji moc, doufám, že moc neotravuji.

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: E90 upgrade audia

Piatok, 31. Mája 2024, 19:59

Ak mas proff radio, na vsetko aftermarket zabudni, a urob upgrade na original TOP-HiFi DSP + MULF2 na BT+USB, vsetko zapojene na MOST. Najlepsie riesenie, spickovy zvuk, a vsetko ovladanie, zvuk PDC, gongy atd. zostane zachovane...

kenny46
Autor témy

Piatok, 31. Mája 2024, 20:31

Zrovna tahle varianta se mi moc nelibi, to je sehnat komplet audio system a nechat naprogramovat, navic i repra v tomhle systemu jsou nic moc. Navic financne je to za nesmysl...

PetoK
Kraj: Žilinský

Piatok, 31. Mája 2024, 20:43

Mylis sa, Top HiFi DSP / Logic7 hra veeelmi dobre, len to chce samozrejme vsetko zohnat, nakodovat atd., ale bude to uplna pecka... to kde chodis na take hluposti, ze repra su nic moc ? Si fakt myslis ze nejake lacne aftermarket hraju lepsie? Neblazni...

cele sety Log7 sa daju najst na ebay atd.... to co chces ty je oproti tomu uplna bieda...

kenny46
Autor témy

Piatok, 31. Mája 2024, 20:54

Nepsal jsem nic o levnych aftermarket reproduktorech, porad si myslim, ze kdyz koupim 2 vykonove dostacujici aftermarket subwoofery a zapojim je na odpovidajici zesilovac, tak budou hrat uplne nekde jinde (lepe), nez ty co jsou v Top HiFi DSP / Logic7.

Užívateľov profilový obrázok
TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Piatok, 31. Mája 2024, 22:13

A cez co to zapojis? Cez prevodniky ktore to skreslia jak male decko omalovavanku? Ak chces iba bum bum bum tak ano sufwoofery budu riesenie….Ak chces kvalitu tak jedine digitalny zosik L7+repro….Na vyssiu uroven este vytlm
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

kenny46
Autor témy

Piatok, 31. Mája 2024, 23:01

Nepopírám, přes převodníky to bude zkreslené. Ale jde mi hlavně o basy, to je pravda. :wink: :D A jak jsem psal v příspěvku, proto se ptám, jestli neexistuje převodník přímo pro dané vozidlo, aby bylo zkreslení co nejmenší. A stejně tak jsem si myslel, že vyměním origo za Pioneer radio s RCA výstupy pro zesilovač, kde by mohl být přenos signálu v pořádku, ale netušil jsem, že tím přijdu o všechna servisní hlášení (tóny, gongy), což nechci. Vyřešil bych tím, jak USB, BT, DAB a další výdobytky moderní doby, tak výkon pro subwoofery. Ale asi bohužel, protože jsem nepřišel, a asi ani neexistuje způsob, jak zapojit aftermarket rádio tak, aby fungovaly servisní hlášky.

Top HiFi DSP / Logic7 by byl určitě oproti stávajícímu systému velký skok vpřed, ale tuším, že bych potřeboval reproduktory, rádio, kabeláž (asi komplet audio kabeláž z celého auta), zesilovač, tapce zadních dveří (já tam reproduktory nemám), modul pro USB s kabeláží a určitě je toho asi potřeba ještě více. Myslím si, že už jenom sehnat to všechno celé by byl problém, cena by byla v řádu desetitisíců (v Kč :smile:). Do auta bych to asi dokázal implantovat, ale pak by to ještě někdo musel nakódovat a musel bych doufat, že všechno nakoupené je funkční. Jako kdyby měl někdo úplný komplet na prodej, možná, ale opravdu jenom možná :D bych na tím přemýšlel.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní