... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

bmwtt.sk

Bruti
Autor témy
Auto: E70 X5 3.0 SD
Kraj: Banskobystrický

všetko ohľadom audia

Piatok, 12. Júna 2015, 12:36

ahojte, založil som túto tému, kde sa môžte pýtať na rôzne veci okolo hudby v aute...

veľa vecí ma zaujíma a odpovede určite pomôžu aj iným...

tak, moja prvá otázka by bola, dal som do E53 X5 zosilnovač so subwooferom...

zosík sa zapína šťavou z fialového kábla s bielym pásikom - od rádiomodulu.

ide o to, že pri naštartovaní mi drbne do subwoofra puknutie... asi na chvilku asi klesne napatie a zosik sa vypne a hned aj zapne

robi to skoro pri kazdom startovani, ale stalo sa aj, že nepuklo....

pomôže výmena baterky? je tam teraz 95Ah blue dynamic, neviem kolko ročná, alebo to nepomôže, lebo to auto vypne všetko pri startovani? - to asi nie bo radio neprestane hrat, no display niekedy zhasne... ako keby reštart

druha otazka, od akého výkonu RMS sa už odporúča kapacitor? - nechcel by som už velmi stresovať el. vedenie v aute, predsa už má svoje roky...

poprosím o rady...

dakujem

Užívateľov profilový obrázok
asfethan
Kraj: Zahraničie

Re: všetko ohľadom audia

Piatok, 12. Júna 2015, 12:54

Zosilovac a ine silove prvky sa napajaju cez poistku priamo na baterku. Poistka by mala byt co najblizsie k baterii. Na zapinanie sluzi zvlast kabel zvany remote. Zvykne sa nim ovladat aj antena. Maximalny prud je tusim 300mA, sluzi len ako indikacia na monitorovany vstup ze sa ma zosik, alebo antena zapnut. Nikdy nie na napajanie.

Kapacitor by som odporucal pri kazdej instalacii subwooferu s vacsim driverom. Pomaha vyrovnavat napatove spicky a poklesy ktore sposobuje narazovy odber pri budeni driveru.

Bruti
Autor témy

Piatok, 12. Júna 2015, 12:59

zapojené to mám tak, ako si písal, poistka je na 15cm od + pólu na baterke, kedže X5 to má v kufri pod rezervou, netreba ani nejaké dlhé káble....

ale to pukanie pri štartovani? - čo by to odstránilo?

fialovo/biely káblik je od výroby v aute na zapínanie rádiomodulu rovnako ako to je aj REM pre zosilnovace....

asfethan

Piatok, 12. Júna 2015, 13:23

Kvalitne autozosilovace maju ochranny obvod, resp. spomalovaci/tlmiaci ze pri zopnuti hned "nevypalia" supu do repro. Taketo ochrany sa davaju aj do hifi zosilovacov. Tie ktore ich nemaju sa zapinaju bezpecnym postupom tak ze najprv zapnes zosik s hlasitostou na nule, po cvaknuti rele pomaly zvysujes hlasitost..

Neviem ci na toto uz existuju hotove riesenia, alebo by si si musel nejaky obvod dorobit stylom DIY...

Bruti
Autor témy

Piatok, 12. Júna 2015, 13:29

ono to mozno bude baterkou, lebo aj display - navi sa vypne ako keby restart, len radio hra bez problemov

PetoK
Kraj: Žilinský

Piatok, 12. Júna 2015, 13:35

Presne tak, ako pise Asf... toto je klasicky problem pri DIY amaterskych montazach... neosetrene prechodne javy, lupance, rusenie, piskanie... kvalitny zvuk nie je len zapojenie par kablov,ako si myslia amateri... pre zaciatok, vyhod ten low-cost amp do kosa a kup si kvalitny. Slusne koncaky maju sofistikovane obvody DC/DC menicov s soft startom s automatickym MUTE a oneskorene pripojenie repro... tieto lacne nie. Dalsia vec je zbytocna komplikacia s amaterskym vyvedenim LINE out z BM54, takto sa to nerobi, pokial to chces mat v spickovej kvalite a bez prechodnych javov, ktore su sposobene nabijanim/vybijanim vezobnych kondenzatorov. Velmi si to zjednodusis, ked to pripojis cez HI vstupy na koncaku, tam nevznikaju prechodne javy, DC zlozka je odfiltrovana a je tam silny signal, ktory nema problem vybudit pripojene repro. Nejake skreslenie a sum ktory prida koncak v BM54 neries, to je zanedbatelne pri budeni SW.

Bruti
Autor témy

Piatok, 12. Júna 2015, 13:48

no, ono prave vyvod LINE-out z bm54 sa mi zdalo byť najjednoduchší, nakoľko to neprináša so sebou zásah do káblov atď. ..

napojiť to na vystup na repraky by už chcelo HI/LO converter, alebo taký zosilňovač, ktory ma HI vstupy....

takto to bolo za 10 min pripajkované a hotovo...

ono ten zosik ma oneskorene zapnutie vystupov, ale počas štartovania to pravdepodobne niekoľko krat vypne/zapne...a ako som už písal, aj display navigacie sa vypne... takže ja to vidim na baterku...

na swifte pomohlo, tam pri serivoej baterke - 36Ah zhaslo radio pri startovani... pri nahodeni 44Ah už problém vyriešený...

mne sa zda malo 95Ah na také veľké auto... s 3L motorom... na 320d som mal 100Ah...

PetoK

Piatok, 12. Júna 2015, 13:53

To nie je baterkou...

fox1k
Auto: BMW

Piatok, 12. Júna 2015, 13:56

dôjdem Peťo niekedy k tebe na školenie, toto sú veci napr. čo som nevedel, dobrá téma :thumbup:

Bruti
Autor témy

Piatok, 12. Júna 2015, 14:13

ok, tak dajme tomu ze ten zosilnovač...

tak mi odporučte nejaký - monoblok alebo dvoj-kanál v mostíku čo má aspoň 350-400W RMS, lebo na nete ich je veľa a dlho to už nesledujem, ktorá značka je lepšia atď...

Bruti
Autor témy

Nedeľa, 14. Júna 2015, 15:19

Ahoj, 400w rms zosik som kupil. Draha znacka, pri starte vsak jebne i tento...odsledovane, pri starte sa nevypina zosik... Tak co to je? A zistil som ze jeden kanal mi vypina ten radiomodul, resp oslabuje v pravidelnych intervaloch...wtf?

asfethan

Nedeľa, 14. Júna 2015, 16:43

Uved nejake info o tom zosilovaci. Vyrobcu, model..

Nemas tam niekde skrat, pripadne ze to opiera o kostru, alebo take daco? Pripadne studeny spoj?

Bruti
Autor témy

Nedeľa, 14. Júna 2015, 20:32

Aky skrat mas na mysli? Skusim sa kuknut do radiomodulu a pripajkovat to na ine kondiky... Mam len 2 vystupy, takze este mam 2 kondiky volne. Vyskusam tie. Toto mi robilo aj so slabym zosikom, ale som si myslel ze si to iba vymyslam ale teraz som odlsedoval, ze to aj cvakne jemne z repraku a ide nahlas, ptom cvak a iba potichu...

Po par sekundach zas naskoci a opakuje sa to dookola...

starynovy

Pondelok, 15. Júna 2015, 08:22

Ten zosik ti najskor vypina a zapina preto, ze je to shit.. ak vobec ma menic tak asi z TL494 ktora na priamo budi mosfety v menici a to pri scitanom ubytku a palubnom napati 10-11V uz nepracuje. Navi sa snad vypina pocas startu odhlahcovacim rele ako aj ine prvky vybavy ktore v tej dobe nemaju co zrat. Na kapacitator/kapacinator/kapacitor alebo ako u ludi KONDENZATOR sa mozes vykaslat, vnutorny odpor tej zhovadilosti co kupis v tuning shope s fancy pozlatenymi maticami a modrym LCD je radovo vacsi ako olovenej baterky. Aby to vobec k niecomu bolo, mala by to byt paralelna bateria nizkonapatovych snap-on kondikov s malickou impedanciou, bolo by ich treba vela a niesu lacne.. tiez nemaju modry display. Za usetrene prachy si radsej natiahni hrubsi kabel z bezkyslikatej audiofilnej medi potiahnuty izolaciou vylepsujucov zvuk. \:D/

SurrendeR
Auto: e36 328i Tour
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 15. Júna 2015, 11:21

cely kapacitor je len zbytocna zataz pre baterku.
otestuj si, ci ti vypina zosik koli nizkemu napetiu 12V z baterky, alebo nizkemu napetiu 12V z remote.
Napadla mi taka sialena vec, aby ti zosik nevypinalo... zapojit diodu (50A) do serie s napajanim zosiku, a za diodu ako pomocne napajanie dat dalsiu bateriu 12V :lol: cize si spravit pseudo UPSku do auta :mrgreen:

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných