... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

obchodna sekcia

thrash
Autor témy
Kraj: Košický

Viecko expanzky - chybne ?

Utorok, 13. Augusta 2013, 08:42

Zdravim, da sa nejako odkontrolovat ci viecko expanzky je chybne ? Uz davnejse mi praskla expanzka za jazdy a mna napadlo ze ten tlak malo to viecko nejako odregulovat a zabranit roztlaceniu expanzky..
Nakolko pri istom tlaku ma prepustat to vicko.

Diky

starynovy
Kraj: Zahraničie

Re: Viecko expanzky - chybne ?

Utorok, 13. Augusta 2013, 09:14

V prvom rade by si nikdy v chladiacom systeme nemal mat tlak ktory otvara to viecko, len keby varil motor v cervenom, alebo by si mal prasknute tesnenie/hlavu. Ak to prasklo, a mas motor v poriadku, tak by som to skor videl na unavu materialu.

Užívateľov profilový obrázok
ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS
Kraj: Bratislavský

Utorok, 13. Augusta 2013, 09:15

keď je motor v poriadku tak by sa nemal v chladiacom systéme vytvoriť taký tlak aby ti to prasklo, na expanzke mohol povoliť ten plastový zvar, ale hlavne po dlhšej jazde alebo nakladačke skús hadice nesmú byť na kameň
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

thrash
Autor témy
Kraj: Košický

Utorok, 13. Augusta 2013, 14:05

No ke dprasklo tak som motor mal v klasickej prevadzkovej teplote - urcite som za mojho posobenia nemal ani raz v cerevnom teplotu. Co sa tyka prasknutej hlavy alebo tesnenia, neviem ako by som to zistitl, nema pocit ze by sa mi voda tratila, ale dielsi dym mam, hlavne ked je vonku chladno -ci to ma suvis neviem..
Ked som skusal hadice od chladica raz tak neboli tvrde, boli normal makke., ale to som skusal iba hadicu od a do chladica ostatne nie..

msakac33

Štvrtok, 15. Augusta 2013, 12:39

starynovy napísal:
V prvom rade by si nikdy v chladiacom systeme nemal mat tlak ktory otvara to viecko.

zaujimavy nazor :roll:

moja odpoevd je: ano, mohlo to spôsobit viecko na expanzke, ked je nefunkcne a neprepusta tlak, tak vtedy natlakuje hadice a su ako kamen a zvykne rozjebat expanzku, stalo sa mi to uz na dvoch autach, ma zacat prepustat pri tlaku 2 Bary/30 psi, je to aj vyrazene ( napisane ) na tom viecku na vrchu

P.S.: nepises o ake auto sa jedna ale mne konkretne sa toto stalo na E36 320i a na E39 540i

ViktorDDD

Štvrtok, 15. Augusta 2013, 13:54

prečo že zaujímavý názor?

tlak v chladiacom systéme, keďže je to uzavretý systém, sa môže vytvoriť tepelnou rozťažnosťou kvapaliny pri zmene teploty, viečo expanzky otvára pri 1,4bar(diesel), 2bar(benzín) a to je už priveľký tlak to by boli hadice úplne na kameň a taký tlak sa samovoľne v chladicom systéme nevytvorí len zmenou teploty kvapaliny
teraz na 540i čo mám, je prevádzková teplota 105-108st. celzia, keď je motor studený (teplota ch. kvap. 15-20st.) tak sú hadice úplne mäkké, keď je to zohriate na prevádzkovú teplotu tak v systéme je tlak ale z daľeka nie taký že by hadice boli na kameň a malo by sa otvárať viečko expanzky a pritom to je cca 90st. rozdiel teplôt

takže to čo písal starynovy je pravda, jeden člen z českého fora tuším meral raz tlak chladiaceho systému na svojom aute a max. hodnoty mal tuším len okolo 0,3bar
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

msakac33

Štvrtok, 15. Augusta 2013, 14:27

ViktorDDD napísal:
tlak v chladiacom systéme, keďže je to uzavretý systém, sa môže vytvoriť tepelnou rozťažnosťou kvapaliny pri zmene teploty, viečo expanzky otvára pri 1,4bar(diesel), 2bar(benzín) a to je už priveľký tlak to by boli hadice úplne na kameň a taký tlak sa samovoľne v chladicom systéme nevytvorí len zmenou teploty kvapaliny

ako tak prechadzam toto forum tak ty si chlape skoro v kazdom prispevku a mudrejsi od teba uz tu nikto neni
netusim preco mi tu citujes nejake kraviny co sme preberali na fyzike na zakladnej skole a este sa pri tom hras na velkeho vsevedka, zrejme vela citas a malo tie vedomosti pouzivas v praxi :-k

to by som chcel vidiet ten tlak 0,3 bar v okruhu , tolko bude v okruhu este rano po vecernej jazde pri vypnutom motore ](*,)

a napisal som ze to mohlo spôsobit viecko a nie ze to spôsobilo, este som to aj zvyraznil, aby sa tu taki svetaznali automechanici do toho hned neobuli, ale z praxe mam skusenost, dvakrat, ze jednou z pricin tlakovania chladiaceho okruhu môze byt viecko expanznej nadrzky :wink:

ViktorDDD

Štvrtok, 15. Augusta 2013, 15:05

neviem načo práve narážaš, zle si sa vyspal, nechutil obed, alebo máš iný problém ktorý potrebuješ riešiť, tak si vyhľadaj psychológa

že prečo citujem kraviny z fyziky základnej? lebo asi to kraviny zrovna nie sú a keby si vtedy dával pozor tak teraz nepísal kokotiny

ja sa nehrám na múdreho, len napíšem čo o danej problematike viem, ako xy ďalších normálnych členov fóra, že sa nasieraš natom keď napíšeš volovinu a niekto ťa v tom poopraví to je tvoj problém
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

msakac33

Štvrtok, 15. Augusta 2013, 15:58

asi to je tym obedom - hrachovy privarok :-&
ale s tym vickom expanzky nemas pravdu aj ked teda ake take vedomosti o autach mas, to treba uznat :wink:

starynovy
Kraj: Zahraničie

Štvrtok, 15. Augusta 2013, 19:04

Natiahni si expanzku do kabiny, a potom poreferuj kedy to viecko prepustilo, ale nebudem na to cakat, pretoze pokial to neuvaris, alebo neprerazi spalovak do vody, tak sa to nestane. :roll:

ViktorDDD

Štvrtok, 15. Augusta 2013, 19:05

hovorím zo svojich skúseností:
auto 525tds, mal som taký tlak v chladiacom systéme že som mal hadice na kameň, vtedy cez viečko prepúšťalo vodu, nebola chyba vo viečku, vyskúšal som ich 3, s každým bol problém rovnaký, problém bol v tom že mi tlakovalo chladiaci systém od spaľovacej komory
vymenil som motor, a aj po dlhšej jazde, aj po nakladačke boli hadice len mierne natlakované, bez problémov stlačiteľné, takže tam bol len tlak ktorý sa vytvoril ohriatím kvapaliny, ďaleko menší ako predtým pri ktorom mi začínalo prepúšťať viečko

verdikt: v dobre fungujúcom chladiacom systéme v zdravom motore sa nevie vytvoriť taký tlak aby to prepúšťalo cez viečko, len v 3prípadoch - uvarenie motora alebo prdnuté tesnenie hlavy/hlava/blok, alebo keď to preleješ cez rysku tak po zahriatí vypustí nadbytok

takže do nikoho nerýpem, nerozdávam rozum píšem len to čo viem alebo mám odskúšané, keď v niečom nie som istý tak to dám najavo aby som nikoho nezavadzal mylným info :wink:
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 17 neregistrovaných