... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, fox1k

bmwtt.sk

TomasHC
Autor témy
Auto: 320d E90 N47
Kraj: Trnavský

[DIY] E90 otváranie garážovej brány

Utorok, 27. Marca 2012, 19:03

Keďže mi zostali nejaké zvyšné ovládače na posuvnú bránu a garážové vráta (SOMFY - 1 ovládač KeyGo pre 4 zariadenia), rozhodol som sa zabudovať do E90 ovládanie oboch vrát. Využil som tlačítka na stredovej konzole pod ovládaním klímy - mám tam len Auto start/stop...

KeyGo
Obrázok

1) vybrať ovládanie klímy (určite je tu návod)
2) z panelu vybrať časť s tlačítkami (4 plastové západky)
3) odpojiť konektor od tlačítiek (treba z oboch strán pritlačiť)
4) vzadu povoliť cca 5 malých inbusových skrutiek a dostaneme sa ku plošnému spoju a mechanike spínačov

Spínače sú natlačené na doske plošného spoja a tlačítko stlačí gumový pásik kde je grafitová guma ktorá spojí kontakty.
Obrázok

Nevyužité tlačítka majú mechanické blokovanie (4 plastové "stĺpiky), ktoré sa dajú odrezať hrotom orezávacieho noža. Tým zabezpečíme, že sa vôbec dá stlačiť.
Obrázok

Potom prichádza časť pre elektrikárov - treba pozrieť ako sú tlačítka zapojené, PREREZAŤ spoje na plošáku podľa potreby, PREPOJIŤ podľa potreby a pripojiť kábliky z ovládania.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Prepojovacie kábliky treba dať tenučké, aby nezavadzali gumovému medzikusu s grafitovou gumou, lebo potom sa tlačítka ťažšie stláčajú. Ovládanie (KeyGo) treba zabaliť do nejakej krabičky (tic-tac) aby sa nikde neskratovalo.

Upozorňujem, že panel s tlačítkami je KURVA drahý, takže všetko robíte na vlastné riziko - prebehnete s orezávačom krížom po plošáku a dovi-dopo. Nie je to návod pre slabšie povahy, odporúčam nejaké to slaboprúdové vzdelanie, mikropájku, lampu, lupu, trpezlivosť. Výsledkom je úplne decentné ovládanie 2 brán, nenápadné a veľmi funkčné. Po pár rokoch bude treba vymeniť 3V baterku v ovládaní - dalo by sa to riešiť mini zdrojom s 3V stabilizátorom, ale to sa mi už ozaj nechcelo.

Užite v zdraví ;)
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
TT-SIMIK
Auto: BMW

Re: [DIY] E90 otváranie garážovej brány

Utorok, 27. Marca 2012, 19:40

Pekneeeee ja to mám už 5 rokov na mojej E46.....)))))
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

PetoK
Kraj: Žilinský

Utorok, 27. Marca 2012, 22:07

Návod pekný, ale prepáč #-o ... to pájkovanie... :oops: :oops: :oops:

TomasHC
Autor témy

Utorok, 27. Marca 2012, 22:42

PetoK napísal:
Návod pekný, ale prepáč #-o ... to pájkovanie... :oops: :oops: :oops:

Pájkovanie je normálny technologický postup - čo som to mal priklincovať, zazvárať alebo zanitovať? Pokiaľ to urobíš solídne (lesklý, hladký spoj) tak nevidím žiaden problém. Ak by som ja, alebo potenciálny budúci majiteľ chcel vyhrievanie sedačiek, tak by potreboval tak či onak nový panel, lebo tam chýbajú LEDky a zopár ďalších SMD súčiastok. Ak odpojím KeyGo, nikto nič nezistí a hlavne nemám dôvod to zatajovať - možno sa to dokonca niekomu hodí ;)

Mimochodom, ten plošák má na šírku len niečo málo cez centimeter, je to neskutočná piplačka, mal som tam priložiť pravítko aby bolo lepšie vidieť reálnu veľkosť :)
Obrázok

Body75
Auto: 420xD GranCoupe
Kraj: Košický

Utorok, 3. Apríla 2012, 16:48

Pekný návod. Ešte by si mohol pridať foto ako to vyzerá vo finále, komplet.
K pájkovaniu, nič si z toho nerob, hlavná je funkčnosť. Čo nie je vidno to srdce nebolí.
Gratulujem, dobrý nápad. :thumbup:

TomasHC
Autor témy

Streda, 4. Apríla 2012, 12:13

Body75 napísal:
Pekný návod. Ešte by si mohol pridať foto ako to vyzerá vo finále, komplet.
K pájkovaniu, nič si z toho nerob, hlavná je funkčnosť. Čo nie je vidno to srdce nebolí.
Gratulujem, dobrý nápad. :thumbup:

Dík, keď sa pôjdem robiť DIY handsfree tak dofotím aj toto :) Každopádne si toto neviem vynachváliť, nemusím hľadať kľúčenku, šmátrať...
Obrázok

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný