... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

remo
Auto: E92 320d
Kraj: Bratislavský

Re: aku mate spotrebu na 2 litrovej nafte?

Pondelok, 2. Februára 2009, 11:38

pablo_s napísal:
subjektivny pocit z auta hlavne po chipe je pre mna dost podstatny, hlavne vtedy ked na aute jazdych dlhsie vsimnes si kazdu aj mensiu zmenu vo vykone, napr. ked som posadil do mojeho auta kamosa a po case som mu zapol klimu tak mi tvrdil, ze si nevsimol ze auto sa sprava uplne inak, ale ja som citil ze to auto ide uplne inak, tak taky isty pocit bez ohladu na graf by si mal mat aj ty, tzn. to ze je na grafe pekna krivka je jedna vec ale moze sa stat, ze sa sice krivka zmeni ale ty osobne z toho auta nemas taky pozitivny dojem ako by si od tej krivky cakal, proste mne na nafte ktoru som teraz vymenil za benzin vadi ta turbo diera ktoru to oproti benzinu ma aj ked krivky motorov aj vykon v NM a kW je neporovnatelny, benzin mi sedel podstatne viac, takze ten chip nechcem kvoli vykonu ale skor kvoli tomu aby sa ta turbodiela skratila a auto sa spravalo lepsie hlavne v nizsich otackach a islo v spodnych otackach viac za plynom tak ako to bolu u benzinu.. viem ze to chipom nedosiahnem a nikdy z toho nebude benzin ale ak by to malo pomoct hlavne v tomto tak by som to skusil a ked sa pozries na graf tak zistis ze prave v nizkych otackach tak nieje takmer ziadny rozdiel ale podla teba ako majitela chipnuteho auta tam rozdiel vidis a to je pre mna podsdtanejsie ako to co vidim na grafe... :)))

ja si dovolim s tebou nesuhlasit.

podla mna turbodiera pri benzine je omnoho vacsia ako u dieslu, kedze disiel ma plny plniaci tlak ovela skor ako benzin. ja si myslim ze benzin sa spamatava ovela neskor ako diesel, ale zas ma vacsie spektrum pouzitelnych otacok, kedze toci ovela viac. takze benzin je potrebne mat stale podradene aby otacky boli prave v spektre kde je plnuy tlak, povedzme 3000 az 3500rpm, ale na diesli staci pri 1800 az 2000 max kde uz je plny tlak vacsinou dosiahnuty.

takze diesel je od prirodzenia pruznejsi od nizsich otacok, samozrejme sa stale bavim o Turbo motoch v oboch prevedeniach.

po chipe je narast NM v nizsich otackach ovela zretelnejsi ako tomu bolo pre upravou.
remo BMW E92 320d

Užívateľov profilový obrázok
pablo_s
Autor témy
Auto: G21 320xd
Kraj: Trnavský

Pondelok, 2. Februára 2009, 11:47

samozrejme sa nebavime o turbomotoroch v oboch prevedeniach ale o turbe nafte 4 valce a o 6 valcovom klasickom benzine...
G21 320xd
F31 320d Ex
E90 320d Ex
E46 320i Ex

remo

Pondelok, 2. Februára 2009, 13:49

pablo_s napísal:
samozrejme sa nebavime o turbomotoroch v oboch prevedeniach ale o turbe nafte 4 valce a o 6 valcovom klasickom benzine...

tak potom miesame jemne jabka s hruskama :D:D:D

podla mna 2 veci co sa porovnavat nedaju.

i ked ako som uz pisal. striedam sem tam 118d v chipe a 2,4i V-tec accord a na pocit sa 118 rozbieha pocitovo viac aj odspodu, chyba mi na atmo benzine ten zatah.
remo BMW E92 320d

pablo_s
Autor témy

Pondelok, 2. Februára 2009, 14:08

citaj co pisem a zistis ze neporovnavam...
G21 320xd
F31 320d Ex
E90 320d Ex
E46 320i Ex

Martin46
Auto: BMW 130i +Quaife
Kraj: Banskobystrický

Pondelok, 2. Februára 2009, 22:41

benzin bez turba absolutne ziadny turboefekt nema!!, ide proste hned po zosliapnuti plynu, vykon rastie linerarne so stupajucimi otackami. To ze hned nejde na plne gule je dane atmosferickym plnenim a tym ze krivka vykonu rastie takmer linearne so stupajucimi otackami. To ze nejde je blbost, on ide aj ked slabsie. Odporucam Ti jazdu na 540i, so 4.4l V8, ak mi tam ukazes nejaku turbodieru tak budem pozerat ako puk :shock: ja som na takom niecom jazdil par mesiacov

benzin so soft turbom soft turbo znamena nizkotlakove preplnovanie, a je najviac pouzivane prave pri benzinoch. krivka vykonu uz nie je taka linearna ale stupa strmo od nizkych otacok a vo vysokych uz len pozvolna. Velmi rpijemna charakteristika motora ktory podava uz v nizkych otackach velky vykon. Charakter motora ale nie je taky emocionalny ako pri nepreplnovanom rovnako aj sipcka vykonu nie je tak zretelna, proste taha taha taha. Turboefekt prave vdaka soft turbu minimalny ale poznatelny.

nafta bez turba nema zmysel riesit, podobne ako benzin ale s tretinovym vykonom

turbo nafta kedze naftak by mal bez turbiny cca 3x mensi vykon ako porovnatelne objemny benzin, je vybaveny "vysokotlakovym" turbom, samotny motor bez turba nestoji za nic, turbo mu prepoziciava vdaka vysokemu tlaku vzduchu potrebnu dynamiku. Vdaka variabilnej geometri lopatiek su dnesne diesle pruzne uz v nizkych otackach a vykonne aj vo vydokych. Maly rozsah vyuzitelnych otacok ostal aj ked v kombinaci s tazsim sprevodovanim nie je az taky vyrazny minus. Koli vysokotlakovemu preplnovaniu su tieto motory v podstate bez vykonovej spicky ale zato velku cast svojeho vykonu produkuju od nizkych otacok.

r=e=s=u=m=e
soft turbina dava motoru viac vyuzitelnosti, pretoze poskytuje vykon uz v nizsich otackach, a porovnavat motory nou vybavene a nevybavene je zcestne. Ani najlepsi diesel nema na turbo benzin;) Charakter velkoobjemovej vysokotackovej atmosfery je zase pre priaznov aut jedinym pravym riesenim:D

no dal som vam sem nejake krivky vykonu, su to viac menej vseobecne platne pribehy 200 konoveho motora v roznych prevedeniach. Tam krasne vidiet aky ma vykon priebeh
*diesel-krivka strmo stupa od cca 1500ot... dalej len pozvolna, po dosiahnuti cca 4400ot zase spravidla strmo klesa
*atmosfera benzin- linearny narast a max vykon az v max. otackach
*tochu nizsie max. otacky ale velky narast vykonu uz od cca 1800ot. vdaka soft preplnaniu celkom prijemny a skoro=linearny
Prílohy
vykon....JPG
vykon....JPG (28.25 KiB) 910 zobrazení

pablo_s
Autor témy

Utorok, 3. Februára 2009, 07:39

este raz zopakujem... citaj... ja neporovnavam:))) hladam riesenie... mal som benzin 6 valec a ten isiel hned za plynom a to mi na turbo dieseli co mam teraz vadi, ze je tam ta turbo diera aj ked to ma vacsi krutak aj konov viac, preto to chcem dat chipnut kvoli nizkym otackam a skratenia casu nastupu turba... takze neporovnavam, ale pytam sa ludi co maju chip ci to pomohlo v spodnych otackach a v nastupe turba... takze ma fakt nemusis poucat ze sa to eda porovnavat, lebo to viem a nic take som od nikoho nechcel...
G21 320xd
F31 320d Ex
E90 320d Ex
E46 320i Ex

remo

Utorok, 3. Februára 2009, 07:56

martin: amen, krasne zhrnutie, toho co som sa snazil povedat :):)

uz som raz napisal ze po chipe sa to zmenilo neporovnatelne v celom spektre a narast je citelnejsi a skor ako v serii.
remo BMW E92 320d

Martin46
Auto: BMW 130i +Quaife
Kraj: Banskobystrický

Streda, 4. Februára 2009, 11:37

remo napísal:
martin: amen, krasne zhrnutie, toho co som sa snazil povedat :):)

uz som raz napisal ze po chipe sa to zmenilo neporovnatelne v celom spektre a narast je citelnejsi a skor ako v serii.

no v podstate sa ti po chipe iba zdvihol vykon, vsetko ostatne plati;))

score51

Streda, 4. Februára 2009, 15:29

320d facelift 2003,110kw,spotreba okolo 6,5-7,5 v meste.
bmw 320d touring

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných