... všetko o BMW ...

Moderátori: b0ris, 100RM, BinKooL

reklamne predmety bmwklub.sk

SpiKee
Autor témy
Auto: 750Li e66
Kraj: Bratislavský

[E65] Cartain CP730 / CP740

Včera, 18:36

Čaute klubáci,
kdeže mám čerstvo v pamäti inštaláciu emulátora CD-Changera tak som sa rozhodol, že by sa to zišlo niekde spísať, snáď sa to niekomu bude hodiť dobudúcna.

Čo je Cartain?
Cartain je emulátor CD prehrávača od blízkych priateľov z NDR. Pokiaľ vám chýba v aute možnosť počúvať hudbu z mobilu cez Bluetooth alebo aj s USB, táto krabička sa aspoň podľa mňa naskytuje ako vhodná voľba pokiaľ nechce človek stredový displej s androidom z číny za 3 násobnú cenu zároveň nakoľko využíva už existujúce funkcie ako klasicky CD-changer je to veľmi elegantné riešenie.

Predpríprava
Pokiaľ e65 disponuje CD-Changerom (SA672) od výroby, tak inštalácia by mala byť iba tzv. Plug'n play teda pichni a ideš. Nemám to zatiaľ overené, dám vedieť ak budem ma

Pokiaľ auto nemá CD-Changer, tak je potrebné dorobiť potrebnú kabeláž. V rýchlosti, potrebujete si spraviť rozbočku na optickom okruhu a taktiež si zobrať odnekiaľ jeden 12V kablik pre napájanie a jeden nulák. Nechajte si to spraviť autoelektrikárovi, ušetrite si veľa času a nervov. Pripravený kablík sa dá kúpiť aj priamo od výrobcu za 18eur.

Inštalácia
Cartain potrebuje pre svoj chod USB kľuč s konfiguračným súborom. Rovnaké USB sa používa aj na prehrávanie hudby o tom trochu neskôr.

USB kľuč može byť maximalne 2TB veľký ale je potrebné ho sformátovať na FAT32 formatovanie. Windows USB kľuče väčšie ako 32GB nevie sformátovať na FAT32, preto si treba nájsť nejaký vhodný softvér, ktorý to vie spraviť.

Výrobca má v balení už pribalený nakonfigurovany USB kľúč, ak sa rozhodnete použiť ten, treba v ňom upraviť CP700.INI súbor podľa auta a preferncii, viď. nižšie.

Obsah USB by mal vyzerať nejako takto vid. priloha, s jednou zmenou, zložku INDEX tam mať nebudete, tú si vytvorí Cartain sám pri prvom spustení. 1-6CD označuju virtuálne CDčka tak ako sa zobrazujú vo výrobnom CDC menu v aute. Pre model CP740 nevytvárame 6CD aj keď v aute bude dostupné, táto možnosť poskytuje prenos cez Bluetooth.

Ako vytvoriť súbor CP700.ini
Toto je spomínaný konfiguračný súbor, bez ktorého Cartain nebude fungovať. Tento subor si viete vytvoriť ručne ak ste šikovný, ale pomocou generatora na stránka výrobcu link. Stránku je potrebné mať v nemčine, iné verzie nefunguju.
Konfiguračný súbor bude obsahovať tieto parametre, kde 1 zamena zapnuté a 0 vypnuté. (CP730 ich može mať menej, nakoľko neposkytuje zobrazovanie správ)

EMU=E65FULL
LOG=0 <- zapisovanie logov, nechat 0
TURBO=1 <-využívanie najväčšej možnej rýchlosti čítania z USB
SAVERND=0 <- ak chcete, aby si Cartain pamätal, že ste naposledy počúvali hudbu s možnosťou náhodného poradia. Ak 0 tak vždy bude púšťať hudbu postupne zasebou. Toto plati iba pre USB
FASTINDEX=1  <- rýchle hľadanie súborov na USB, vraj to môže prehliadnuť súbory niekedy
NOIDXCHK=0 <- odporucam off
CODING=0 <- o tomto nizsie
MSGPOPUP=0 <- zobrazovanie prichadzajucich sprav z mobilu, iba pre CP740

Parameter EMU
  • E65FULL ak máte zobrazovanie nazvov skladieb / radio stanice na spodnej casti CCC a zároveň máte E65 7er

• E60FULL iné auto s CCC ktoré vie zobrazovať názvy MP3 - E70, E60, E90

• E60CDC ak auto nevie zobrazovať názvy skladieb na CCC, napr. predface E60 alebo E65 predface (toto ešte overím lebo nemám odskúšané)
Parameter CODING
Táto možnosť by mala Cartainu umožniť nakódovať príslušné kódy do riadiacich jednotiek podľa výrobcu v 90% prípadoch a vyhnúť sa tak kodovaniu cez diagnotiku. Toto zatiaľ tiež nemám overené, ale ak máte niekto skúsenosti, hor sa sem. Keď budem vedieť tak upravím príspevok.

Gratulujem :thumbup:
Ak ste spravili všetko správne, tak mali by ste mať funkčný systém. Treba si dať pozor, lebo pri prvom spustení, načítanie skladieb bude trvať relatívne dlhšie, možno pár minút, preto odporučam dať na USB iba jednu-dve skladby pre overenie a keď bude všetko fungovať tak si dohodiť viac.

Dostupnosť
Nakoľko firma tieto produkty vyrába ručne je veľmi pravdepodobné, že niektoré modely nebudú máť vôbec k dispozícií. Netreba ale zúfať, páni ich časom naskladňujú ale je to vačšinou po 2 kusoch, čiže treba trošku striehnuť, ale nie je to tak, že by hneď zmizli ako teplé rožky. Prípadne je možnosť sa im ozvať emailom, ale to som neskúšal

Predsa len pár tipov na záver
  • V rámci jedného virtuálneho CD si môžete tiež robiť zložky ak by ste si chceli zorganizovať skladby

• Cartain odporúčam namontovať nad kastlik spolujazdca, je tam miesta habadej len treba vymyslieť uchytenie, ja som to vyriešil suchým zipsom

• Čas od času sa stáva, že Cartain nebude fungovať, radio pojde ale zvoliť CDC v menu sa dať nebude, vtedy stačí nechať auto padnuť do sleep modu (5 minut zamknute auto) a potom by sa už mal spamätať
https://www.cartain.eu/index.php/de/produkte
Prílohy
stiahnuť (1).png
stiahnuť (1).png (8.16 KiB) 32 zobrazení

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných