Takže keďže sme sa rozhodli ho kúpiť a zachrániť tak sme zamierili rovno do servisu aby sa mohlo vymeniť všetko okolo rozvodov....
ďalej platí to stým telefónom a zopár fotiek mi bude chýbať...
prvý problém nastal hneď po rozobratí motora
Vôľa tam bola riadna... ale čo bolo horšie, zrejme sa niekto snažil vyriešiť ten Vanos alebo naviem čo ale myslíme si, že zaaretoval rozvody nejakou gumo ako keby remeňom a následne ho tam z nejakého dôvodu nechal.... akože fakt sa nám rozum zastavoval ale ani bývalý majiteľ netušil akého "šikovného" dedinského mechanika mal... gumené drobky sme našli po celom motore, boli v olejovom filtri, vo vani, proste všade a to čo sme identifikovali ako asi zbytky remeňa boli zamotané vo vyfukovom vanose... dokonca oni pred tým menili a všetky tesnenia ako semering kľuky, tesnenie vane, veka ale keďže ja som to chcel mať poriadne a všetko bolo rozobraté tak sme to menili nanovo nakoľko ten na kľuke je jednorázový....
Čo bolo ale zaujímavšie, že museli sme meniť aj náboj bo nejaký inteligent ho vymieňal dosť invazívnym spôsobom a dokonca poškriabaný zostal aj blok
Proste jedná katastrofa.... skontrolovali sa kvapaliny a vymenila brzdovka, ktorá už bola pomaly čierna.... trvalo to trochu dlhšie, stálo to dosť nervov ale nakoniec sme to dali dokopy a zmestili sme sa aj do akceptovateľnej ceny... Nakoniec tam vyskočil ešte aj termostat čiže kým sa objednal a opravil tak sme stratili ďalší deň.
Prišiel som do servisu a tam ma čakalo už hotové, motor priadol veľmi jemne a naoko všetko bolo fajn....ale po skúšobnej jazde som bol sklamaný....bolo to síce lepšie ale stále to bolo bez výkonu... Dohodli sme sa, že to skúsime rozjazdiť a uvidíme nakoľko spravené tam bolo všetko a diag bola čistá....
po pár dňoch jazdy som mal pocit, že ide ako sa mu chce.... keď som ho porozťahoval tak chvíľku išiel a potom zas ako keby pridusene.... nahováral som si že to bude kvoli tej váhe ale pre istotu som ho pichol doma na diag a zasa tam bol ten snímač variability výfukového vanosu.... ISTA mi navrhla postup, ktorým sme resetovali adaptácie a čuduj sa svete pomohlo to.... auto sa spamätalo a je rozhodne živšie tú váhu tam samozrejme cítiť ale už ide pekne.... Ale chyba v diag pretrváva ale vo forme záznamu, ktorý je starý a nejde vymazať....
Len ta spotreba.... jazdilo sa väčšinou mesto a okolie ale cez zimu sme sa pod 12L nedostali.... našťastie je to plyn lenže kým sa zapol tak mu to trvalo čiže žralo mi to 6L benzínu a 6L LPG na 100km....
Riešil som servis LPG a problém je, že pred STK ho budem musieť riešiť celý nanovo nakoľko RJ nekomunikuje, nádrž je stará a vstreky už tiež majú čo to za sebou...
vymenili sme aspoň filtre...
Konieckoncov radosť priniesť dokáže