Piatok, 11. Januára 2019, 21:01
Dobrý ven, vážení.
Popíšu Vám moje problémy s motorem N43, které mě trápí. Po koupi, jak jsem referoval před půl rokem, byly problémy s olejem v chladícím systému. Nyní v listopadu přišla zima, v autě začalo šplouchat topení a nebylo možné to odvzdušnit. Olej v nádobce chladící kapaliny stále pomalu přibýval a na olejovém víčku se minimálně začala objevovat emulze, ale to přisuzuju větší vzdušné vlhkosti. Nicméně v topení šplouchalo, přirovnal bych to k myčce na nádobí. Auto začínalo podezřele bíle kouřit a občas bylo cítit lehounké cuknutí motoru při volnoběhu. Začínal jsem podezřívat hlavu, ale než jsem se rozhodl něco začít řešit, chtěl jsem se ujistit. Existuje diagnostický roztok na přítomnost výfukových plynů v chladící soustavě. taková modrá voda. Sehnal jsem 100ml lahvičku na Polském Allegru, v místních zahrádkářských potřebách jsem koupil kvasnou zátku pro výrobu vína a gumový špunt do demižonu. Ve špuntu jsem udělal díru a do ní zastrčil kvasnou zátku. Motor jsem zahřál a místo víčka narazil špunt se zátkou a nalil do ní diagnostikou vodu. A ejhle, za pár minut vodička změnila barvu. Potvrdila tedy přítomnost CO2 jako splodinu hoření a auto šlo s jistotou poruchy těsnění pod hlavou do servisu k místnímu klukovi, který se zabývá servisem BMW. Při sundávání hlavy se zjistilo, že každý šroub v hlavě je dotažený jinak. Navíc na vačkách byla vydřená kompozitní vrstva, vačky jsem sehnal z vrakoviště druhé v solidním stavu. Před Vánocemi se stihla srovnat a otlakovat hlava, ta je v pořádku. Hlavu jsem si na svátky Vánoční vzal domů k vyčištění sacích ventilů od karbonu. Jako čistič karbonu se osvědčilo jedině aditivum do benzínu VIF, kterým byly 2 dny zalité sací kanály, pak stačilo jen vypláchnout. Samozřejmě předcházela hrubá mechanická očista karbonu. Drahý čistič Motip EGR ventilu neměl žádný čistící efekt. Výsledek viz příloha. Po svátcích ještě servismen vyměnil gufera na ventilech, ventily samotné jsem zabrušovat nechtěl, protože těsnily. Tento týden to chce dát dohromady, ale při čištění závitů pro hlavové šrouby se zjistilo, že jsou v bloku motoru stržené závity. Všech 6 závitů M10 v hliníkovém bloku zničené. Menší M9, které jsou po stranách, jsou v pořádku. Takže příčina celé závady a symptomů byla špatně utažená, resp. přetažená hlava, kde oheň z válců postupně vypaloval i těsnění pod hlavou a začalo to dělat problémy. Zajímavé bylo, když se otevřelo víčko expanzní nádobky, tak v nádobce byl za studena podtlak a po otevření víčka topení začalo šplouchat. Když se s tím jezdilo, aniž by se občas otevřelo víčko expanzky, tak to nic nedělalo. Momentální levné a rychlé řešení opravy závitů v bloku je vyvložkování sadou V-Coil. Existuje i pod názvem Helicoil. To spočvá v odvrtání původního M10 závitu vrtákem 10,4mm a poté přeřezání závitníkem M12x1,5 a do tohoto závitu se zašroubuje nerezová vložka, která vytvoří původní závit. Výhodou je, že je tento závit se už nedá strhnout a jeho jednoduchá aplikace. Nevýhoda, zvlášť u tohoto motoru je, že je pro odvrtání horší přístup do zapuštěného kanálu a téměř limitní okolní prostor a rezerva materiálu pro zvětšení díry pro vložku, viz příloha s popiskem. Tak doufám, že někde po opravě nepraskne blok v kanálu, protože bude stěna hliníku vrtáním zúžená. Sice tam bude vložka, ale i tak mám strach. Píši to na toto fórum proto, kdyby to někomu v budoucnu třeba mohlo pomoci. Bohužel člověk, který to dělal přede mnou, byl hovado, na které snad nemám ani slov. Nyní mám tedy nesmontovatelný motor a musím se s tím poprat, aspoň to tedy zkusit, než kupovat druhý blok...Tímto zároveň patří velký dík servisu Auto Škrabal ve Spytihněvi za vstřícné a ochotné jednání...Jen tak nota bene, auto je dovoz z Německa se serviskou, kde se o hlavě nepíše nic (ani o rozvodech, na kterých je rok výroby 2015). V Česku to měl jeden majitel, který měl problémy se vstřikovači a katalyzátorem a po opravě v autorizovaném servisu to prodal (mně). Štěstí pro mě, neštěstí pro exmajitele je, že to řeším všechno jako skryté závady v rámci 6 měsíční ochranní lhůty, se kterými souhlasí. Pokud by tu byl nějaký šikovný motorář, nechť se mi ozve a pobavíme se :-) Děkuji Vám, pánové, za přečtení a pokud bude zájem, budu psát dále a přidám fotky, jak to všechno pokračuje a jak to dopadlo. Pavel
[ltr]#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }[/ltr]
-
Prílohy
-

- Diagnostický CO2 test s pozitivním výsledkem (modrá= OK, zelená až žlutá = závada)
-

- Stržený závit na každém hlavním šroubu (6ks)
-

- Zakarbonované ventily před čištěním a po čištěním mechanicky + VIF benzin aditiv (neředěný)