Ja som teda sám predával auto " na priamo" iba 2x ale v oboch prípadoch som zverejnil VIN a nevidel som v tom problém , aký vidíte problém v zverejnení VIN?
Možno ale nie som dobrý príklad, lebo len jeden z prípadov skončil predajom inej osobe, ostatné autá buď nosíme na výkup alebo si ich vykúpi niekto z firmy.
Keď som šiel voz predávať (zverejnil som ho aj na tomto fóre - biele Cabrio E93 vrátane kompletnej zmluvnej dokumentácie) som si rovno ja požiadal v BMW vytlačenie kompletnej histórie vrátane prezúvania pneumatík a všetky faktúry kupujúcemu aj s protokolmi pripravil.
Čo sa týka servisnej histórie, pozerám sa na to tak, že aj tak ak niečo zatajím a kupujúci to zistí, odstúpi od zmluvy a vráti mi auto na ktorom pol roka jazdil - aký to má zmysel ? Nemôžem súhlasiť že je to to isté ako zdravotná dokumentácia - predsa svoju ženu nepredávam (aspoň zatiaľ:)) takže je nemysliteľné, že by sa jej alebo inému človeku niekto hrabal v jeho súkromí ku ktorému jeho zdravotná dokumentácia patrí, ale auto v prípade predaja je len bohapustý tovar, ku ktorému jednoducho kupujúci má právo poznať komplexnú históriu a stav a ak by veci neboli ako sú považoval by som to dokonca za obrovský benefit kúpiť auto s jasnou a exaktne zachytenou históriou. Žiaľ na SK je aj toto prd platné..
Okrem toho že mi príde etické priznať všetko, mi to príde aj zákonné. Tak ako sa nesmie klamať so stáčaním kilometrov, prečo by som mal klamať že nebol robený napríklad servis klimatizácie alebo výmena prevodovky ? Toto je zároveň dôvod prečo som sa vždy bál kúpiť jazdené auto - kultúra predaja spojená s tonami klamstiev, "ohýbania reality" a iných nepoctivých praktík.
Som tiež obchodník, chápem, že každý chce predať čo najvýhodnejšie, ale ľudia by si mali uvedomiť, že postaviť biznis na klamstve je krátkozraké - žiaľ biznis jazdených aut mám pocit na týchto základoch stojí

.
Tiež som bol sklamaný, že za auto ktoré stálo nové 58K EUR a malo v čase predaja necelé 3 roky a najazdené okolo 20K KM som predal len za 23K EUR. To je dané presne tým, že mi chodili záujemci, ktorí ho porovnávali so šrotmi odvlečenými skadiaľkoľvek, ktoré sa technickým stavom (či už reálnym alebo propagovaným) ani neblížili môjmu vozu a preto že takéto vozy deformujú tento trh s jazdenými autami, lebo to všetci ticho tolerujeme a pri najbližšej príležitosti sami využijeme.
Keď mi následne dotyčný záujemca, ktorému som 10x odpísal na mail a 100x do telefónu povedal, že 23 je moja posledná cena, za ktorú si to okamžite vezme nemenovaný český výkupca s troma písmenkami v názve a tým pádom viem že je stupídne nízka (to nebola už tá na zavolanie -ale tá po osobnej obhliadke a tom ich úžasným ocenení z Prahy) zavolal znova s ponukou, že mi dá 18 rovno zajtra a že vie že sa to za viac nedá predať, už mi nervy došli. Poslal som kolegu s autom k výkupcovi a nechal to tam . Koľko som dostal ? Presne 23 ako sľúbili v tomto nemôžem pol krivého slova povedať.
Auto bolo bezchybné, zdokladované, kupované a dôkladne servisované na SK v originál BMW servise , napriek tomu ma vyššie popisovaný "záujemca", ktorý ma pri osobnej prehliadke presviedčal že auto bolo búrané volal znova po x týždňoch, rovno som ho poslal k výkupcovi :) Predpokladám, že to bol zároveň aj môj posledný pokus niečo predávať na priamo a už budem predávať jedine cez výkupcu. Môjho brata ešte ideály neprešli a svoju E92 (Coupe) predáva ešte stále súkromne ... Týmto mu prajem veľ šťastia :) ale divím sa, že ho to ešte baví...
Je mi jasné, že výkupca to moje Cabrio predal za oveľa vyššiu cenu, lebo už po týždni na ich stránke nebolo. Sem smeruje zamlžovanie histórie a klamanie pri predajoch - k deformácii trhu, na ktorom sa nedá predávať slušné auto za slušný peniaz a kde každý iba donekonečna špekuluje, čo je však horšie, kúpa slušného auta spod ruky je len otázkou brutálneho šťastia alebo brutálneho výdaja energie do hľadania. A to je smutné. Podľa mňa by malo byť jasne možné kúpiť si alternatívu v horšom stave za menej peňazí, ke'd si to niekto vie alebo chce dávať dokopy, alebo kúpiť auto v perfektnom ale naozaj preverene perfektnom stave za vyššiu sumu - ale možno to len celé zle chápem ja :)
Fúha - som sa rozvášnil :) ležím chorý doma a mal som potrebu sa vyjadriť :) tak do mňa :)