... všetko o BMW ...

Moderátori: k33p, Hugino, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
bramborak
Auto: e91 "07
Kraj: Trenčiansky

Re: Elektrický rázový uťahovák

Pondelok, 9. Novembra 2015, 19:31

http://priemyselnytovar.sk/sk/kluce-skr ... 85448.html ja mam tento.
zatial som spokojny. za tu cenu urcite dobra kupa.
ale je to pomerne ´tažké a velke oproti pneumatickym utahovakom, ale zase praktické.
nahradne diely: E34 tour+sedan, E32
kúpim akýkoľvek kat/y,zanesený DPF filter=> sukr.sprava :)

revenge

Pondelok, 9. Novembra 2015, 22:04

jurkyLE napísal:
akurat ti tak dojebu sruby casom...plati to, co som napisal, utahovak je len na urychlenie prace, nic viac.....zapecenu musis uvolnit tyckou a po utiahnuti musis kazdu srubu checknut momentakom ](*,)
nuz ale videl som aj ja zopar magorov, co namiesto toho, aby srubu pekne povolili trhakom, tak jebali s tou pistolou 15 minut az kym nevyprazdnili kompresor ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) do takeho servisu sa uz nevracaj, ak ti mozem poradit :mrgreen:
a ak budes robit to, co popisujes, tak za chvilu tu pistol môzes hodit do kosa [-X

Ty vole ty budeš odborník jak hovado,šak ten rázový utahovák je určený práve na taketo veci.Povolit pákou a odtiahnut dokážem aj na moje 42Nm utahovačke načo by som si kupoval 500nm stroj ked to povolím rukou?Som zvedavý keby si robil nejakú konštrukciou a prídeš tam s pákou a začneš to povolovat ručne tak ta každý nakope aj s tvojim trhákom do prdele

local
Auto: nonBMW
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 9. Novembra 2015, 23:02

bysto napísal:
Caute chalani,
frajerka nevie, co mi kupit na Vianoce a pohrávam sa s myšlienkou, ze by som navrhol rázový uťahovák.
Nakoľko nemam kompresor, tak pneumaticky nepripadá do úvahy.
Nasiel jeden celkom slušne vyzerajúci, aj ked tie parametre mi prídu ako nereálne 500nm pri výkone 900w
http://m.hej.sk/utahovak-razovy-elektri ... um-wr-500/
Myslite si, ma zmysel ist do takého uťahovaku? Bol by samozrejme použitý len obcas (na jar a jeseň na prezutie kolies a potom na povolovanie zapečených skrutiek).

No najskor, treba si uvedomit ako razovy utahovak funguje. trebars https://en.wikipedia.org/wiki/Impact_wrench (nechaj si to googlom prelozit do slovenciny) ale v principe - aby ti neukrutilo ruky ako tu jurky spravne pise, tak krutiaci moment sa najskor naakumuluje v rotujucej tazkej casti a potom nahle aplikuje na vystupny hriadel. E.g. tych 500 Nm je aplikovanych dajme tomu na 10 ms a potom ide 300 ms pauza. V realite to znamena, ze tych deklarovanych 500Nm je hausnumero, ktore si vyrobca v tomto pripade (toho co si linkoval) lacnych cinskych suntov vymysli zvacsa z dovodu ze ten tool povoli nejaku typicku skrutku zatiahnutu na 500 Nm.

Zaroven si treba uvedomit, ze kazda skrutka ma svoju elasticitu, a energia prenesena narazom utahovaku do skrutky sa moze cela vratit naspat do hriadela utahovaku, pokial je utahovaci interval dost maly. To je ten pripad co spomina zasa jurky, ze mozes buchat utahovakom aj 15 minut a skrutku nepovolis. Inteligentnejsie utahovaky maju regulaciu cez vstupny tlak vzduchu (pripadne hydraulickej kvapaliny), elektricke kvalitne utahovaky v rozumnych cenach prakticky neexistuju, aj ked predava sa rozna cina. bavime sa stale o utahovakoch pouzitelnych v auto dielni. Ja osobne poznam trebars znacku Milwaukee

Na povolovanie skrutiek na kolesach (tam je utahovaci/povolovaci moment do 200 Nm max) aj ten nalinkovany hore stacit bude, ci sa ti to oplati, si zvaz sam. Ja osobne by som to nekupoval, mam na prezuvanie doma trhak, bateriovu makitu a momentovy kluc.
Takisto povolovanie skrutiek, ci masivnym krutiacim momentom s trhakom alebo razovym utahovakom - to zavisi na montazi, type skrutky (material), velkosti. v zasade velke skrutky (na tatrovke/traktore) ma dedo ucil vzdy trhakom a po srobe/matici poklepat nech sa napatie moze uvolnit. A hlavne, pouzivat lubrikant/odstranovac hrdze, pokial to ide.
V zasade razove utahovaky na povolovanie zapecenych srobov nie su vhodne, aj kvoli tomu ze ostre narazy (kov na kov priamo na telo srobu) podporuju unavove zlomy, ktore najcastejsie v sroboch vznikaju (pekny dokument o unavach materialu na https://www.youtube.com/watch?v=JsJRxgZ6OkU)

Kazdopadne, vyskusaj, mozno budes spokojny a potom poreferujes ako sa ti s tym robi.

jurkyLE
Auto: Volvo XC90 + BMW X5
Kraj: Zahraničie

Utorok, 10. Novembra 2015, 08:22

revenge napísal:
Ty vole ty budeš odborník jak hovado,šak ten rázový utahovák je určený práve na taketo veci.

no dufam, ze ti to local podrobne vysvetlil ty mudrlandko ](*,) HAWK
Ex Mercedes CL500
Daily Fabia RS
Mercedes SLK 320

bysto
Autor témy
Auto: e36 323i

Utorok, 10. Novembra 2015, 11:31

jurkyLE napísal:
no dufam, ze ti to local podrobne vysvetlil ty mudrlandko ](*,) HAWK

A neni dobre, uz ked ten srob je zapečených, tak aspon chvilu. Dajme tomu pol minuty- minútu nechat ten utahovak, nech to trochu vyklepe a potom na to zobrat trhák a lešenársku trúbku?

local

Utorok, 10. Novembra 2015, 19:08

bysto napísal:

A neni dobre, uz ked ten srob je zapečených, tak aspon chvilu. Dajme tomu pol minuty- minútu nechat ten utahovak, nech to trochu vyklepe a potom na to zobrat trhák a lešenársku trúbku?

bysto, ale urcite, ved ale ako pisem, to zavisi od situacie. Napriklad, ked ti na tom srobe nezalezi, (e.g. mozes ho lahko vymenit) tak je urcite lahsie zobrat si masivny utahovak a nechat ho vyklepat. mozes mat ale pruzny srob, kde ti to male klepanie nepomoze. Predstav si utahovak ako kladivo, ked mas male kladivko, tak mozes po klinci mlatit kolko chces, nezatlcies ho. ked mas kladivo prilis velke, tak jednym uderom klinec skor ohnes.

Razove utahovaky a pneumaticke skrutkovace sa v autodielnach pouzivaju bezne, lebo mas k dispozicii stlaceny vzduch a klepanie pri uvolnovani a utahovani normalnych srobov im neublizi. Pri povolovani zapecenych srobov ale cykly opakovanych kratkych posobeni v podstate nahodnych krutiacich momentov (pri velmi kratkych intervalov zavisi aplikovany krutiaci moment od elasticity a tvaroveho rozlozenia materialu) nie su dobre, pretoze ty potrebujes prekonat odpor (zvycajne trenia) spoja, nie vnasat do mikrotrhlin (ktore v kove VZDY su) dalsie napatie s kratkou periodou. Viem ze to je mozno moc teoreticke, ale ak ti niekto vysvetli Wohlerovu krivku (vid napr http://integrita.zcu.cz/download/skola1 ... _prez2.pdf, tam je ta prednaska celkom dobre rozpisana), tak budes vidiet ze kovovy srob dokaze zniest kratkodobo ovela vyssi krutiaci moment (napatie) pri malom pocte cyklov ako pri vacsom pocte cyklov (tych 15 minut buchania je uz radovo 10exp4). To je nieco co sa napriklad skuseny automechanik alebo materialovy technik nauci empiricky ak v skole nestudoval teoriu.
Ako hovorim, zavisi od situacie, ak ti srob nepojde povolit utahovakom po minute, tak to zbal a pouzi bud trhak alebo este lepsie uderovy kluc (tie su robene specialne nato aby sa po nich mlatilo kladivom).

antonvrabel
Auto: E30ix,E39,

Štvrtok, 12. Novembra 2015, 20:06

bramborak
Auto: e91 "07

Štvrtok, 12. Novembra 2015, 21:22

za malo penazi vela muziky :thumbup: tiez som ho chcel, ale kupil som radsej so zarukou z obchodu.. ale slabsi (aspon podla etikety :D )
nahradne diely: E34 tour+sedan, E32
kúpim akýkoľvek kat/y,zanesený DPF filter=> sukr.sprava :)

bysto
Autor témy
Auto: e36 323i

Pondelok, 4. Januára 2016, 17:02

Tak som ho nakoniec zobral, zatial som ho otestoval len na kolesách - super jak rychlo sa da teraz zhodiť kolo ;). A jeden prihrdzaveny som srob som s nim rozklepkal a potom isiel pekne povoliť krátkym trhákom. Je to sice ťažká a relatívne veľká mrcha, ale na doma je to super vecička, ak nemáte doma kompresor (ako ja) a teda nemôžte používať pneumaticky.

local

Streda, 6. Januára 2016, 23:55

bysto napísal:
Tak som ho nakoniec zobral, zatial som ho otestoval len na kolesách - super jak rychlo sa da teraz zhodiť kolo ;). A jeden prihrdzaveny som srob som s nim rozklepkal a potom isiel pekne povoliť krátkym trhákom. Je to sice ťažká a relatívne veľká mrcha, ale na doma je to super vecička, ak nemáte doma kompresor (ako ja) a teda nemôžte používať pneumaticky.

Dakujem za feedback, ono na prehadzovanie kolies to je naozaj rychlovka, tak dufam ze ti bude dobre dlhe roky sluzit. Ta vaha je tam na akumulaciu rotacnej energie, takze ak chces lahsi, treba kupit s mensim udavanym krutiacim momentom.

ice.blade

Štvrtok, 7. Januára 2016, 00:13

ma niekto tip na 12V razovy utahovak ktory realne trieska aspon 3x za sekundu a ma schopnost utrieskat povolenie 300Nm? (vsimol som si ze vyrobcovia pisu utahovacie momenty a ze povolovacie su raz tolke) keby bol aj na bateriu nehneval by som sa :D

napr tento smejd od zeleneho smejda? https://www.alza.sk/sharks-sh-390-d3029858.htm

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných