... všetko o BMW ...

Moderátori: 100RM, BinKooL

obchodna sekcia
 
zoom
Autor témy
Príspevky: 42
Registrovaný: 20.3.2009
Auto: Jeep Grand Cherokee
Kraj: Bratislavský
Bydlisko: Bratislava

E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 1. Novembra 2009, 15:29

Zdravim, postrehol som taky problem na mojom aute a sice, ze obcas sa uplne vybije jedna z dvoch baterii, ktoru mam v kufri. Prvykrat sa to stalo, ked som za studeneho pocasia (pod 5°C) prisiel k autu a chcel normalne odomknut dialkovo klucom, tak sa nic nestalo. Normalne som odomkol teda klucom v cez zamok, pockal, kym prestane hukat alarm, nastartoval a isiel do prace. Tam som nabil bateriu mozno na 30% kapacity.

Ubehlo niekolko tyzdnov. Vcera sa mi stalo to iste, ze baterka bola uplne vybita. Vtip je v tom, ze sa vybije ta horna bateria, ktora ma zrejme na starosti napajanie elektroniky. Ta spodna na startovanie je stale dobra. Vcera som sa bol previezt tak na 60 km, aby som zistil, ci ju alternator dobija a reku dobija. Po prichode nazad do Bratislavy nebol s nicim problem.

Dnes rano bola baterka opat uplne vybita. Cize v aute su dve baterky, obidve sa dobijaju spravne, ale nieco vybije tu, co ma na starosti elektroniku.

Neviete, ako by som mohol zistit, co to robi? Su nejake bezne komponenty na aute, co to sposobuju a ktore by som mohol skontrolovat? Navonok nevidim nic divne, ze by ostalo nieco svietit a podobne.
 
starML
Príspevky: 772
Registrovaný: 26.7.2007
Kraj: Zahraničie
Bydlisko: Mariánské Lázně, dříve Liptov

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 1. Novembra 2009, 16:35

U starších 7er se používaly dvě baterie. Jedna (přídavná) byla na napájení rádia, osvětlení a hlavně nezávislého topení. Bylo to z důvodu, aby řidič a nezávislé topení (čekající na svého pána a poslance) úplně nevybilo baterii a pak nešlo s autem odjet. Ta druhá byla pro starter a ostatní spotřebiče.

1) Buď je ta baterie hodně stará a došlo k vypadání materiálu z desek. Ten se usazuje ve formě "bahna" dole v baterii a způsobuje zkratování desek a samovybíjení baterie. Zpravidla bude nutno baterii vyměnit za novou.

2) Baterie je vybíjena nějakým spotřebičem, který by u odstaveného auta fungovat neměl. Může to být vyhřívání zámků, ostřikovačů, zrcátek atd. K tomuto tématu jsem nedávno psal tady - bmw5/e39-530d-vybija-baterku-t22980.html .

Takže si přečti celé vlákno, ne jen můj článek, připoj ampérmetr, zamkni auto a otevřeným oknem začni vytahovat pojistky, aby jsi zjistil, která větev se podílí na tom nežádoucím odběru. Pokud to bude něco okolo topení, bude téma "ježek" opět žít. :D
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex
 
zoom
Autor témy
Príspevky: 42
Registrovaný: 20.3.2009
Auto: Jeep Grand Cherokee
Kraj: Bratislavský
Bydlisko: Bratislava

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 1. Novembra 2009, 16:50

Diky, vsetko si pekne precitam. Bohuzial (nastastie) od zajtra nastupujem do novej prace, takze si uz nebudem moct len tak odbehnut k autu a povrtat sa v nom. Skusim to este niekomu zverit, popripade by som vybehol mimo Bratislavu a urobil ten pokus s multimetrom a poistkami, aby som aspon zuzil okruh podozrivych. Ak na nieco pridem (co moze trvat tyzdne), dopisem to sem, nech to pomoze aj niekomu inemu.
 
zoom
Autor témy
Príspevky: 42
Registrovaný: 20.3.2009
Auto: Jeep Grand Cherokee
Kraj: Bratislavský
Bydlisko: Bratislava

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Sobota, 14. Novembra 2009, 19:53

Tak teda maly update. Dnes som vzal auto a asi 3 ci 4 hodiny meral len odber na akumulatore. Na meranie som pouzival kliestovy ampermeter, takze som nerozoberal ziaden okruh. Popri tom som si robil rozne poznamky, ktore tu skusim nejako odprezentovat.

Meranie prebiehalo tak, ze som zavrel vsetky dvere a okna, otvoril som kufor a zatlacil ten jazycek na nom, aby si auto myslelo, ze je zavrety (ozve sa dovieranie kufra a zhasne svetlo). Potom som normalne zamkol dialkovo auto a cakal. Podla specifikacie sa auto hodi po 16 minutach do sleep modu a odber z akumulatora musi byt najviac 50 mA. Prechod do sleep modu je "signalizovany" zhasnutim tej oranzovej LEDky pri riadiacej pake, takze podla toho sa da urcit, kedy uz auto spi.

Meranie 1
15:07 -- vypnutie auta (postup vyssie), odber je cca 3 A
15:21 (+14 min) -- pokles odberu na 2 A
15:24 (+17 min) -- odber 2 A, aj ked malo byt auto uspate a odber mal byt pod 0,05 A.
15:25 (+18 min) -- odber stale 2 A

Opticky nebolo vidno nic. Ziadne svetlo nesvietilo, nic nevrcalo, navigacny pocitac bol zhasnuty, ventilator na videomodule tiez ticho.


Meranie 2
Kedze som z viacerych dovodov predpokladal, ze to robi vetva navigacie, zacal som sa hrat s poistkou cislo 69, ktora ma na starosti Navi pocitac, CD menic, Radio a Bordmonitor.
Zamkol som teda auto, odber bol klasicky prilis velky. Pockal som 16 minut, kym sa auto uspi a fyzicky som odpojil od kabelaze nasledovne veci:
• Navigacny pocitac (modry a bordovy konektor), kabel z GPS anteny siel do GPS timbler jednotky
• Video modul (modry a biely konektor), ostali v nom zapojene dva tenke cierne kable (zeby z anteny?)
• GPS timbler jednotku (cierny konektor), kabel z GPS anteny v nej ostal zapojeny

Po odpojeni vsetkych tychto veci sa neudiala ziadna zmena. Pravdepodobne to teda nerobia tieto komponenty. Teraz k tomu zaujimavemu:
Vytiahol som uvedenu poistku c. 69 klesol odber na 1,1 A, co je menej ale stale vela. Po zasunuti poistky nazad narastol odber na ~4,5 A, lebo sa prebudilo trochu auto, ale po uspati navigacie a zhasnuti LEDky na prevodovke sa odber znizil opat na povodne 3 A.


Meranie 3
Po zamknuti auta, ale pred uspanim, klesol odber na 500-700 mA, co je hodnota, ktora je podla internetu normalna prave v tom case medzi vypnutym autom a uspanim (teda 0,7 A). Tu sa zdalo, ze auto sa sprava normalne a uz neberie tie 3 A.
Po 6 minutach cakania vsak nahle odber vyskocil na 3,15 - 3,3 A bez nejakej viditelnej priciny (auto sa nezobudilo, nic nesvietilo, navigacia sa neroztocila, vsade ticho).
Necakal som teda, kym sa auto uspi a vytiahol som opat poistku 69. Toto sposobilo pokles odberu na 1 A. Po opatovnom zasunuti poistky odber narastol na 3,75 A, pretoze sa prebudila navigacia a veci v okruhu. Po uspati navigacie a videomodulu ostal odber 1 A. Cize ako keby po vysunuti a zapojeni poistky sa tam nieco vyreseti a zacne sa normalnejsie spravat.


Meranie 4
Toto meranie bolo uplne v sulade s funkcnym autom, co vsak moje bohuzial nie je.
17:02 -- uzamknutie auta, odber 2,6 A
17:04 -- navigacia sa vypla (90 sekund po vypnuti auta), odber klesol na 1,4 A
17:04 -- o trosicku neskor zhasol aj videomodul (prestal sa tocit ventilator), odber klesol na 0,8 A (co je prave ta hodnota 0,7 A, ktora by mala byt pred uspatim)
17:19 -- uspatie auta, odber 0,08 - 0,15 A, co je trochu vela ale nemal som uplne presny ampermeter na malicke odbery, tuto hodnotu teda povazujem za dobru


Meranie 5
Toto sa udialo, ked som prisiel s autom nazad domov a asi najlepsie vystihuje to, co sa deje. Zaparkujem auto, pozatvaram dvere, nasimulujem zavrety kufor, zamknem auto a bum - odber 3,3 A, co je ukrutne vela. Cakam na uspatie auta 16 minut. Po uspati auta klesne odber na 2,2 A, co je teda 44× viac, nez hovori specifikacia. Toto je presne ten odber, ktory mi vybija tu baterku.
Vytahujem poistku 69, zasuvam nazad poistku 69. Auto sa na 1-2 minutky ozivi (odber asi 3-4 A), ale po chvili vsetko zhasne a odber sa dostane pod 50 mA! Cize tym, ze som vytiahol a zasunul tu poistku na uspatom aute sa nieco akoby vyresetilo, alebo ja neviem co stalo a odber sa dostal do normalu.
Vzhladom na meranie 2, kde som mal poodpajanie niektore veci to ale bude asi robit nejaka uplna blbost... nejaky kontakt niekde, rele alebo tak.


Cize jedinym riesenim pre mna je to supnut do BMW servisu, lebo toto je fakt uz na mna moc. Nehovoriac o opatovne tecucom chladiacom systeme a netesnom okruhu pre servo olej.

Stupen nasrania po kupe auta: 0/10 (vsetko islo perfektne)
Stupen nasrania po 3 mesiacoch: 2/10 (nejaka chyba sa objavila, nic necakane na ojazdenom aute)
Stupen nasrania teraz po 5 mesiacoch: 6/10 (furt dokola tecie chladenie, navyse nieco drsne vybija baterku)
Az stupnica dosiahne 10/10, tak to predam a kupim volaco ine. Uz ma to nebavi.
 
starML
Príspevky: 772
Registrovaný: 26.7.2007
Kraj: Zahraničie
Bydlisko: Mariánské Lázně, dříve Liptov

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Sobota, 14. Novembra 2009, 23:42

Tak to je hezký postup, jen škoda, že jsi se moc věnoval té navigaci a na "ježka" zapoměl. Takže teď udělej ještě jeden pokus, postup bude stejný opakuj třeba pokus č. 5, jen předtím vyndej pojistku č. 76 v zadní části schránky spolujezdce.
Obrázok

Znova si prosím přečti bmw5/e39-530d-vybija-baterku-t22980-15.html . Problém je "vlastní život" toho ježka (regulátoru), kdy si podle okamžité teploty ve voze, poškození vnitřní izolace a špatně nastaveného pracovního bodu toho polovodiče spíná (neznatelně) přívod do ventilátoru topení, případně se hřeje sám o sobě, takže to není ani vidět, ani slyšet. To si dělá náhodně, takže zrovna právě při pokusu č. 5 dělal dobrotu. Ale kdyby jsi vydržel déle, tak by se ten odběr 0,05A zase změnil ==> můj názor. Takže napiš výsledek tohoto pokusu.

Dalším problémem je typ vozu iL, tzn. že má ještě jedno topení (+regulaci) pro zadní část vozu. Jinými slovy vidím tak dalšího "ježka" I01102, motor větráku M115 a to vše na pojistce F35 (schránka spolujezdce). Takže stejný pokus opakovat s pojistkou č. 35.

Obrázok

Obrázok

Pokud ani tady problém nenajdeš, můžeš s klidným svědomím jít do BMW a dost zaplatit. Já už víc po Internetu nezvládnu. Ale určitě napiš, jak to dopadlo.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex
 
zoom
Autor témy
Príspevky: 42
Registrovaný: 20.3.2009
Auto: Jeep Grand Cherokee
Kraj: Bratislavský
Bydlisko: Bratislava

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 01:25

Zdravim, na jezka som praveze nezabudol, ale nevedel som, ktora poistka mu prislucha. Napriek tomu sa mi zda, ze tam robi galibu ta navigacna/audio vetva na poistke 96. Urcite by som vyskusal vytiahnut poistku 76, lenze sa k nej akosi nemozem dopatrat. Pokial viem, mam poistky pod kapotou v motorovej casti pri skle spolujazdca pod takym krytom prisrobovanym a dalej v kufri na pravej strane za akumulatormi. Ked si vsak otvorim toto PDF so zoznamom poistiek pre E38, cislo 76 nie je vobec osadene. A viem, ze to sedi, lebo z dnesneho dna si pamatam, ze poistka 69 bola predposledna, presne podla toho dokumentu.

Pozrel som si teda WDS pre E38 od 9/98 a tam je poistka F76 iba pre Protection model. V scheme sa ta poistka F76 napaja na rele K417 (windscreen defogger 1), ktore mi po kliknuti vobec nenajde (Not found in tree).

Taktiez neviem najst poistku F35. WDS hlasi, ze mam poistku F34 a potom az F36. Podla toho PDF dokumentu vyssie sa poistka c. 35 nachadza v motorovom priestore, ale je tiez zaznacena ako neosadena. A ked si dam vyhladavat jezka I01102, tak tiez nic nenajde. Motor vetraku M115 uz samozrejme mam.

Je mozne, ze si pozeral nejaky iny model, kde to je az takto zasadne odlisne? Dalej ta schranka spolujazdca... to si myslel tu priehradku vpredu, co sa otvara tak dospodu? Tam som ani nevedel, ze by som mal nejake poistky (ale nikdy som tam nejak specialne nepozeral). Nemoze to byt napriklad poistka cislo 20 alebo 32, podla dokumentu nejaky Heater Blower?

Ak to hra nejaku rolu, pouzivam WDS verzie 12.0.
 
starML
Príspevky: 772
Registrovaný: 26.7.2007
Kraj: Zahraničie
Bydlisko: Mariánské Lázně, dříve Liptov

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 10:16

Vídím, že se tomu věnuješ opravdu aktivně, asi nejsi ufňukanec, který jen píše POMÓÓC. =D>
Ano, při podrobném vyhledání zjišťuji, že F76 je pouze u "pancéřáků". Ale ta tabulka pojistek je velmi dobrá, tak zkus vytáhnout ty pojistky 20 a 32 (postupně). Jde o to zjistit, při vytažení které pojistky k tomu nežádoucímu odběru už nedojde, respektive při odpojení které pojistky ten odběr při "spícím autě" zmizí. Ještě jednou si prosím přečti ten článek bmw5/e39-530d-vybija-baterku-t22980.html, (ale musíš na první stranu). Tam píšu : "Ale ty vytažené pojistky tam už zpátky nevracej, protože jejich vložení by mohlo znamenat opětovné "oživení" některého zařízení a tím by bylo celé měření zkresleno."

Bude to trvat hodně dlouho - doporučuji dát do kufru nabíječku, aby se baterka dobíjela a přívodní kabel opatrně zavřít pod víko kufru. Nebo ji napoj přímo u motoru na B+ a kostru, jsou tam na to přívody pro start s pomocí startovacích kabelů. Ale nevím, jestli kapotu motoru nehlídá alarm a to by zase něco odebíralo a nedostali bychom se na těch 5mA. Doporučuji tu nabíječku do kufru.

V BMW to nebudou dělat jinak, takže jim to bude trvat velmi dlouho a hodina stojí 1.200,-Kč. A když uvidí "dlouhou" sedmu, budou chtít "dlouhé" peníze.

Máš pravdu, že I01102 ani X01100 WDS nenajde, já to našel nějak jinak, není to verzí WDS, používám taky verzi 12. V mém předchozím příspěvku to je předposlední obrázek 116079
Obrázok
Takže ten konektor "ježka" vidíš a můžeš ho třeba odpojit. Ale k tomu "ježkovi" ve předu je mnohem horší přístup.

Tak šup do garáže a potom podej zprávu.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex
 
PetoK
Príspevky: 9685
Registrovaný: 11.7.2007
Kraj: Žilinský

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 14:36

Nazdárek hoši, som rád že tu vidím aj takto fundované príspevky, hneď je vidno že sa niektop vyzná a netrepe iba hlúposti, ako to tu je posledným časom zvykom...
Kukol som sa nato a myslím že to je tak ako na obrázkoch... je to istené cez F81,tá je na boku el.skrine vpredu, ale ešte je tam aj rélé K4... tým pádom by malo byť počuť, kedy zopne...
Prílohy
Fuse F81.jpg
Fuse F81.jpg (34.12 KiB) 5750 zobrazení
blower control e38.JPG
 
zoom
Autor témy
Príspevky: 42
Registrovaný: 20.3.2009
Auto: Jeep Grand Cherokee
Kraj: Bratislavský
Bydlisko: Bratislava

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 18:06

Dnes som sa opat vydal na malu prieskumnu misiu. Bohuzial nemam k dispozicii garaz, co by podstatne zjednodusovalo veci, takze mozem sa tomuto venovat tak rozne po vikendoch, ked si zajdem na vhodne miesto a podobne.

Vyskusal som teda to, co radil starML. Nanestastie som spravu od PetaK nezachytil, kym som odisiel, takze som sa poistke 81 a prislusnemu rele vobec nevenoval, co by som inak urcite urobil, lebo to vyzera zaujimavo.

Tak teda podme na to, co som dnes vlastne porobil. Podla rady starML som pred vypnutim motora stiahol obidve klimatizacie vpredu az na minimum, resp. vypol, teda sa kompletne vypol ten displej, co informuje o teplote a sile fukania (obidva sa vypli). Zvysok bol podla minulajska, teda nasimulovat zavrety kufor a ak som spod kapoty vyberal poistku, vzdy som ju zavrel, kvoli pripadnym snimacom. A medzi meraniami som si radsej sadol na sedadlo vodica a zapol na chvilu motor. Clovek nikdy nevie, ako saauto sprava, ked bolo nastartovane a ked nebolo a podobne.

Ako prva vec som sa chcel pozriet na poistky 20 a 32. Zistil som vsak, ze poistku 32 nemam vobec osadenu a ani nemam mat podla nakresu na kryte poistiek. Urobil som teda pokus iba s poistkou c. 20:

Meranie 1 (vybrata poistka c. 20)
14:42 -- zamknutie auta, odber 5,9 A
+2 min. -- vypnutie navi pocitaca a videomodulu, odber 3,25 A
+8 min. -- zmena na odber 2,42 A
+11 min. -- stale odber 2,42 A
+16 min. -- auto sa uspalo, odber pod 50 mA

Zda sa, ze vsetko bolo, ako ma byt. Az na ten odber pred uspatim, ktory by nemal byt 2,5 A ale okolo 0,7 A. Ale tak s tym by som pripadne dokazal zit.


Meranie 2 (zasunuta poistka c. 20, na kontrolu, ci to robi ona)
15:04 -- zamknutie auta, odber 6,9 A
+2 min. -- vypnutie navi + videomodul, odber 4,6 A
+15 min. -- az do 15. minuty sa odber nezmenil, ostal na 4,6 A, celkom dost by som povedal
+16 min. -- pokles na 2,2 A, zeby to teda naozaj robila poistka c. 20?


Meranie 3 (opat vytiahnuta poistka 20, na kontrolu spravnosti)
15:37 -- zamknutie auta, odber 6,5 A, o nieco vacsi, nez pri merani 1
+2 min. -- vypnutie navigacie a videomodulu, odber 4,7 A, podoba sa to skor na meranie c.2 nez c.1
+11 min. -- stale 4,7 A
+16 min. -- odber 2,3 A, takze poistka c. 20 toto asi nesposobuje

Urobil som teda hned pokus. Ako bolo auto uspate bez poistky c. 20 a s odberom 2,3 A, vybral som tu carovnu poistku c. 69. Odber klesol na 0,1 A, co je viac nez 0,05 A, ale kludne to mohla byt aj nepresnost merania. A aj keby nebola, je to 23× menej nez 2,3 A.

V tomto okamziku som (mozno chybne) usudil, ze poistka c. 20 s tym asi nic nerobi.

Vybral som sa teda domov a urobil som jeden pokus. Pred jazdou som vybral poistku 69, takze som nemal navigaciu, hudbu, ani bordmonitor. Dosiel som domov a meral som takto odber. Postaval som tam uplne nenapadne 16 minut pri aute. Odber bol asi taky (nepisal som si), ze po zamknuti auta bol nejakych 1,4 A alebo tak volako a po uspati auta po 16 minutach klesol na 0,1 - 0,15 A. Tolko ukazoval ampermeter. Neviem, ci je to nepresnostou (je kliestovy a na vyssie prudy robeny), alebo proste to auto tolko zralo. Kazdopadne zajtra rano uvidim, ci prezila baterka a este zpar dni budem jazdit bez tej poistky.

Co sa vsak tyka tych jezkov, co spominal starML, zistil som jednu podozrivu vec. Normalne mi nefunguje vzadu ovladanie klimatizacie. Proste ten displej je uplne tmavy vypnuty a neda sa zapnut ziadnym stlacanim tlacitok teploty a ventilatora. Vzduch tiez ziadny nefuci z tade (z centralnej konzoly). Neviem, ci to ma nejaky vplyv, ale zda sa, ze mi nefunguje vzadu ovladanie klimy. Alebo ju len neviem zapnut. Je na to nejaky specialny postup? Navyse vo WDS je zakreslene, ze poistka cislo 69 (ta od navigacie a spol.) napaja aj zadny cigaretovy zapalovac. Co to ma suvislost, neviem. Ale prilis vela zavad na jednom aute. Chcem to dat do poriadku a asi si za to pekne zaplatim.

EDIT: Pre pripadny zaujem posielam rozmazanu fotku z krytu na poistkach v motorovom priestore, ak to je k nejakemu uzitku:
Obrázok
 
PetoK
Príspevky: 9685
Registrovaný: 11.7.2007
Kraj: Žilinský

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 18:34

No, čosi o tomto viem, robil som v BMW elektrikára... skusim poradiť, čo budem vedieť. V prvom rade mi daj presný VIN auta... ďalej, máš tam vpredu tú F81 ? A K4 ya kastlíkom spolujazdca? Ešte ma zaujíma, aký máš nato merák, podľa popisu predpokladám že kliešťový ampérmeter aj na DC prúdy... ???
Prílohy
relay K4.jpg
relay K4.jpg (27.14 KiB) 5742 zobrazení
 
zoom
Autor témy
Príspevky: 42
Registrovaný: 20.3.2009
Auto: Jeep Grand Cherokee
Kraj: Bratislavský
Bydlisko: Bratislava

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 19:40

Cely VIN ti posielam do sukromnej spravy. Tu F81 som si presne nevsimol, lebo som sa na nu nezameriaval, ale WDS hlsi, ze tam je a aj priamo na tom kryte od poistiek je zakreslena (F81 40A), takze na 99,9% tam bude. Rele K4 za kastlikom som este nepozeral, mozem pripadne zajtra -- velmi v jednoduchosti, da sa to zistit aj bez nejakeho rozsrobovavania? Ak nie, tak to asi bude trvat tosku dlhsie. Opat vsak, vzhaldom na WDS, predpokladam, ze tam to rele mam.

Ampermeter som za tieto dva dni pouzival tento: CEM DT-9701, rozsah som mal samozrejme nastaveny na 20A jednosmernych.
 
PetoK
Príspevky: 9685
Registrovaný: 11.7.2007
Kraj: Žilinský

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 21:20

No, trochu som to poštudoval, a zdá sa že to bude mať nejaký súvis s audio/video/navi vecami navešanými na F69... skús sa zamerať na toto... neviem či máš DSP/hifi amp, ale predpokladám že ano, tak skus zatiaľ odpojiť od napájania navi computer - mechaniku, hifi zosík,gps receiver, cd changer, a prípadne vytiahnuť K3, unloader relay. viď schéma... Potom rádiomodul, monitor... A meraj tak... Zdá sa mi že niečo z tohoto neprejde vždy korektne do sleep režimu... Idál by bolo mať viac obyč.merákov a pozapájať ich do jednotlivých prívodov napájania modulov a yistiť ktorý presne modul to robí... viackrát sa mi stalo,že toto presne robila navi mechanika...
Prílohy
F69.JPG
Naposledy upravil/-a PetoK v Nedeľa, 15. Novembra 2009, 21:24, upravené celkom 1 krát.
 
PetoK
Príspevky: 9685
Registrovaný: 11.7.2007
Kraj: Žilinský

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 21:23

Ešte ma napadlo, vyhľadom nato že ježko kúrenia je na rozdiel od napr.E39 v E38 zapojený nie na trvalé napájanie, ale cez rélé K4, predbežne by som ho vylúčil... 100% ho vylúčiš, pokial fyzicky vyberieš K4, potom nemôže mať odber...
 
zoom
Autor témy
Príspevky: 42
Registrovaný: 20.3.2009
Auto: Jeep Grand Cherokee
Kraj: Bratislavský
Bydlisko: Bratislava

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Nedeľa, 15. Novembra 2009, 21:57

Mam DSP zosilnovac. Vyssie v tej prvej velkej varke testov som skusal poodpajat nejake veci, ale zrejme to nemalo vplyv na odber vobec (navi mechanika, videomodul a GPS timbler). Ostatne veci som este nerozoberal, je to tam celkom napratane a zosrobovane dokopy. Mozem niekedy skusit aj to K3 a K4 rele pozriet. Jedno je celkom pristupne v kufri, dalsie ale tam niekde v odkladacom boxe pred spolujazdcom.

Co sa tyka toho sleep rezimu, mal som velke podozrenie na navigacnu mechaniku, presne ako pises. Jedna z veci, co som v aute zmenil bol prechod z MkII navigacie na MkIV. Tuto som kupil niekde z riti Litvy, ci Lotysska ci z kade. Mechanika vyzera asi tak, ze vnutro ma jasne stopy po zateceni vodou, navyse opticka cast vyzera byt prilis zachovala, zrejme vymenena z inej, no proste pofidernost riadna. Ale pocitac funguje uz par mesiacov bezchybne.

Nasiel som vsak tento post, kde sa clovek stazoval na vybijanie a niekto mu tam napisal, ze castokrat to sposobuje prave zatopeny navigacny pocitac. Tak som v nadseni supol do auta nazad MkII a cakal som do rana. Rano bola bateria nevybita a ja som bol nadseny. Poobede, kym som bol v praci, vsak uz bola vybita a moje nadsenie opadlo. Dal som tam teraz cez vikend nazad MkIV, pretoze pri testovani, ked som ju odpojil, nemala ziaden vplyv na odber, tak predpokladam, ze sa uspi korektne. Spominam to len, aby ste vedeli, co bolo vymenene.

Dalsia cast v tomto okruhu je 16:9, ktory som tam dal. Lenze akumulator sa mi vybil aj ked som mal este stary 4:3, takze v tomto problem nebude.

Merat po jednom odber jednotlivych zariadeni mi pride uz dost zdlhavy a narocny. Fakt neviem, ci to radsej neodnesiem do rakuskeho servisu (o slovenskych mam zlu mienku na zaklade toho topicu na nasom fore).

Najblizsie sa hrabat v aute budem moct az dalsi vikend, ak ho medzitym nedam niekam skontrolovat. Momentalne urobim aspon to, ze budem isty cas jazdit bez tej poistky 69 a pokial sa bateria najblizsie 3-4 dni nevybije, tak to s velmi velkou pravdepodobnostou robi ona.

EDIT: A este taka otazka, to rele K4 je spolocne pre obidvoch jezkov (predneho a zadneho)? Ked mi vzadu na stredovej konzole nejde ten displej a vobec sa neda ovladat klimatizacia, co by mohlo byt na pricine?

A este som nasiel takyto uzasny postup, ako sa dopracovat k prednemu jezkovi. No ak ten bude vadny (co dufam, ze nie je), tak o to sa ani nemusim pokusat. Urcite poznate rozpravky A je to...
 
starML
Príspevky: 772
Registrovaný: 26.7.2007
Kraj: Zahraničie
Bydlisko: Mariánské Lázně, dříve Liptov

Re: E38 • Auto vybija jednu z dvoch baterii

Pondelok, 16. Novembra 2009, 01:57

Tak vidím, že mám další kvalifikované rádce :D
- to topení vpředu jde přes pojistku F81, relé K4, na ježka N2 (Endstufe) a motor větráku M30, to schéma už je výše
- to topení ve středu jde přes pojistky F61 a 68, relé K120 a :

* u auta bez klima to reguluje modul A120 (=bez ježka) a motor větráku M115,
* u auta s klimou na ježka N29 (Endstufe) a motor větráku M124 <== tohle asi máš

a ty schémata sem pro pořádek dávám

Obrázok
http://wds.qclt.com/release/de/svg/sp/SP0000012946.svgz

Obrázok
http://wds.qclt.com/release/de/svg/sp/SP0000012947.svgz

?? Nějak nám začíná blbnout WDS a nechtějí se zobrazovat obrázky, tak jsem ty odkazy vypsal.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní