... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

mmracing.sk
 
Simonis
Autor témy
Príspevky: 106
Registrovaný: 27.10.2018
Kraj: Košický

Svetla vypnu az po otvoreni dveri/Home lights

Piatok, 27. Januára 2023, 22:01

Zdravim, rad by som poprosil majitelov E60 o radu: E60 LCI facelift 2009 sedan: ako funguju home lights, welcome lights a daytime running lights? V menu si to viem nastavit takto:
: Obrázok
Home lighrs znamena, ze pri otvoreni auta sa na 30 sekund rozsvietia v predu kruzky, vzadu svetla plus SPZ. Daytime running lights: ak je poloha svetiel auto, senzor rozozna ci je tma alebo den a podla toho zapne svetla, kde je prosim tento senzor umiestneny?
Welcome lights suvisi s home lights? Ak sa vypne moznost welcome lights, homelights nebudu svietit 30 s pri otvoreni auta?
Koren problemu je nasledovny: akonahle zaparkujem auto a motor vypnem (kluc ostava zacvaknuty v polohe) ostavaju svietit predne kruzky a zadne svetla (ledky) aj spz ako home lights pri otvoreni auta. Cakal som ze do 2-3 minut zhasne ale nie, kym sedikm v aute a neotvorim dvere svieti to- poloha svetiel je samozrejme v auto. Nevypne to ani po 20 minutach dlhsie som neskusal. Teraz ak vysuniem klucik zo zapalovania a sedim dalej v aute (neotvorim dvere) rozsvieti dokonca aj vnutorne svetlo v interieri. Nezashne opat kym neotvorim dvere, akonahle otvorim dvere vsetko zhasne. Ak dvere opat zatvorim opat vsuniem kluc opat sa vsetko rozsvieti a caka kym neotvorim dvere potom zhasne. Nepamtam si ako to bolo v minulosti ale som si isty, ze ak som auto zaparkoval a cakal v aute - auto casom zhaslo (kruzky aj zadne led). Otazka je, kde je problem je mozne to nastavit v menu pripadne urobit nejaky reset,? Ma to nejaky suvis s polohou svetiel auto pripadne s nejakym senzorom, ktory rozoznava den a tmu a pod.? Ako to mate majitelia E60? Ostavaju aj vam svietit kruzky a zadne led a spz po zaparkovani a neotvoreni ziadnych dveri? Po akom case vsetko zhasne?
 
palci540
Príspevky: 122
Registrovaný: 23.2.2014
Auto: BMW E61 530D A/T LCI
Kraj: Trenčiansky
Bydlisko: Trenčín

Re: Svetla vypnu az po otvoreni dveri/Home lights

Sobota, 28. Januára 2023, 19:52

Upresním terminológiu:
1. Welcome lights = zapnutie krúžkov, zadných svetiel a vnútorného osvetlenia pri odomknutí auta (len za tmy) - svetelný senzor je na čelnom skle v strede hore pri vnútornom spätnom zrkadle. V tej čiernej ploche.

2. Home lights (Follow me home) = vynútené zapnutie svetlometov páčkou na prepínanie diaľkových počas vypnutého zapaľovania (od seba). To znamená, že to zapne hlavné svetlomety (bez diaľkových) tak ako keď ideš normálne v noci. Toto vieš spraviť kedykoľvek, stačí mať len odomknuté auto a nemusíš mať pri sebe ani kľúč a to i cez deň za svetla.

Tieto dve funkcie sú nezávislé od seba.
To, ako si popísal funkciu ostatných svetiel je úplne normálne. Teda pokiaľ máš kľúč zasunutý v skrinke a zhašneš motor, kľúč je v podstate ešte stále v jednej polohe a preto ti ostanú svietiť krúžky a zadné svetlá (pokiaľ máš svetlá v automatike).

Pokiaľ vytiahneš kľúč úplne, rozsvieti sa ti vnútorné svetlo a rádio sa vypne. Svetlo sa ti rozsvieti preto, lebo auto čaká, že ideš z neho von a zapne ti svetlo, aby si si videl na veci.

Neviem, aký typ kľúča máš (mydlo, alebo klasiku) ale pokiaľ máš mydlo, ináč povedané "keyless" (bezkľúčové štartovanie), tak keby si mal naštartované bez zasunutého kľúča a potom zhasneš motor, tak po zhasnutí motora ti rádio ostáva hrať, vnútorné svetlá sa ti nezapnú, vonkajšie ostávajú svietiť, ale len do doby, kým sa neuspí automaticky elektronika, kvôli šetreniu energie = tak cca po 15-20 minút (nemám to odsledované) sa všetko automaticky uspí vrátane rádia. Pokiaľ otvoríš dvere, rozsvieti sa ti svetlo v interiéri.
Pokiaľ kľúč vložíš späť (bez ohľadu na zatvorené, alebo otvorené dvere) rádio sa ti zapne, krúžky svietia, zadné svetlá svietia. Otvorené dvere = interiér svieti, zavreté dvere = interiér nesvieti
Pokiaľ by si hneď po vytiahnutí kľúča zamkol auto, vypína sa všetko hneď. Elektronika ešte pár minút ostáva zobudená (kontroluje sa odozva všetkých RJ), ale pokiaľ máš elektroinštaláciu v poriadku, tak sa do 2 minút musí uspať celé auto. Vieš to zistiť napr. podľa toho, že ti po zamknutí auta ostane svietiť malá zelená ledka v tlačidle na zamykanie sťahovania zadných okien, ktorá by mala cca do 2 minút zhasnúť tiež.

Tie časy, ktoré uvádzam možno nie sú presné, niekde sa to tu už riešilo a bolo to aj detailne popísané, kedy a ako sa uspáva celé auto.
 
ErikPN
Príspevky: 46
Registrovaný: 12.11.2020
Kraj: Trnavský

Re: Svetla vypnu az po otvoreni dveri/Home lights

Sobota, 8. Apríla 2023, 02:48

Robí ti to správne. Svietia krúžky a zadné svetlá a zhasnú až keď otvoriš dvere

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 15 neregistrovaných