... všetko o BMW ...

Moderátori: salat, b0ris, barabas, alfi666

mmracing.sk
 
OliverBB
Autor témy
Príspevky: 4
Registrovaný: 2.7.2021
Auto: BMW F31
Kraj: Banskobystrický

Automat po zaradení D zdochne

Piatok, 2. Júla 2021, 16:43

Ahojte,
Prešiel som si fórum a nenašiel som toho veľa, tak ma snáď neukrižujete, že zakladám nové vlákno.

Auto: BMW F31 320xD, N47D20C, 8st. automat, 147kW (135kW + BMW M Power kit), rv. 10/2013.

Cca 5000km do zadu som dával v kopci prednosť v jazde oproti idúcemu autu, tak som musel zastať. Následne, keď som sa chcel pohnúť mi po pridaní plynu začalo dusiť motor, z výfuku sa vyvalila kopa dymu (skôr bielo-sivý) a auto skapalo. Po následnom naštartovaní (bez problémov) a zaradení D opäť skapalo (ešte s nohou na brzde). Na ďalší pokus som si podržal brzdu ľavou a pridal som pred zaradením do D trochu plynu a auto sa normálne pohlo. Rovno som to zamieril do servisu, diagnóza: zasekávajúci sa EGR v otvorenej a zatvorenej polohe.
Tak som ho dal rovno vymeniť za nový, ak sa dobre pamätám značka HELLA (nie som si istý, proste neorigo). Po výmene všetko v poriadku a cca po 2000km mi auto začalo vyhadzovať chybu. Nepamätám si presne hlášku, ale bolo to v zmysle "Pohon, dajte skontrolovať partnerovi, nemáte k dispozícii plný výkon, pokračujte opatrne v jazde". Reálne auto fungovalo bez problémov, nič som nepociťoval. Chybu mi však vyhodilo niekoľko krát v krátkom čase až mi zostala svietiť kontrolka motora. Auto však okrem chybových hlásení nemalo žiadne iné prejavy.
Samozrejme som objednal servis a čuduj sa svete rovnaká chyba - EGR (to ktoré malo najazdené 2000km). Takže áno, chybné EGR vie rozvietiť kontrolku motora.
Nasral som sa, dal som to servisákovi poslať na reklamáciu a vymeniť za nový. Zároveň som už povedal, aby pozreli aj chladič. Vyhodil sa chladič a zistilo sa, že klapka ovládaná podtlakom na chladiči je úplne zadretá (prakticky sa s ňou nedalo pohnúť).
Takže som dal vymeniť EGR ventil aj s chladičom, asi celé HELLA ( nie som si istý, proste neorigo). Rovno som dal zároveň zhodiť sanie, vyčistiť, vylámať virivé klapky (nebolo nejaké super zasraté, videl som oveľa horšie, ale nebolo ani čisté. Klapky držali všetky, nejaké vôle však boli, tak šli radšej do riti).
Prišiel som si po auto celý šťastný a po pár km jazdy som začal pociťovať pri konštantnej jazde a rýchlosti také jemné zatrhávanie, ako keby ste sa hrali s plynom, na sekundu trošku pridali a sekundu ubrali. Pri pridaní plynu, alebo ubratí to hneď prestane. Je to veľmi jemné, spolujazdec si to ani nevšimol.
Takže som sa rovno vrátil do servisu, že WTF?! Napojili sme auto na diagnostiku, chyby žiadne. Znulovali sme adaptácie EGR. Vyzerá to tak, že zatrhávanie prestalo alebo sa prejavuje len veľmi málo (aj tak mám pocit, že to občas cítim).
Ale teraz hlavný problém, čo mi začalo robiť po premazaní adaptacií EGR. Pri prvom rannom štarte auto normálne bez problémov naštartuje, ale akonáhle zaradím D (ešte s nohou na brzde), tak mi to začne dusiť motor až úplne skape. Všimol som si trošku dymu z výfuku. Akonáhle mu len trošku pridám plyn na nejakých 1000 otáčok, tak už neskape. Akonáhle sa pojazdí, tak už ten problém nie je, respektíve cítim, že ten motor je po zaradení D pod záťažou (zmena zvuku, malý pokles otáčok na chvíľu), ale už to neskape. Neprejavuje sa to pri každom prvom rozbehu. Trošku mám pocit, že motor ma iný zvuk a mám pocit, že vypnutie motora nie je tak hladké (zatrasenie).
Myslíte, že môže byť problém, že riadiaca jednotka nevie robiť s tým neorigo EGR ventilom??? Alebo čo to je ak nie EGR?
Prevodovka olej menený, radi bez problémov (bol som aj v Novej Bani na diag a 0 chýb, hydromenic pekne drží aj v kopci).
Čo sa zatrhávania týka, olej vo VTG menený, origo disky, predpísaný rozmer, rovnomerne zjazdené pneu).

Tak raďte lebo ak sa to nevyrieši už mám pripravenú bandasku na benzín. A auto ide n naftu...

Oliver
 
starynovy
Príspevky: 8950
Registrovaný: 10.6.2012
Kraj: Zahraničie

Re: Automat po zaradení D zdochne

Piatok, 2. Júla 2021, 17:07

Miesto zjavne nekvalitnych nahrad si to EGR mal dat odstavit, co je po vybrati klapiek vysoko ziaduce, a mal by si pokoj.
 
OliverBB
Autor témy
Príspevky: 4
Registrovaný: 2.7.2021
Auto: BMW F31
Kraj: Banskobystrický

Re: Automat po zaradení D zdochne

Piatok, 2. Júla 2021, 17:19

starynovy, ďakujem za odpoveď. Chystám sa na to. Volal som už ohľadom toho so Simikom, len bol vtedy časovo vyťažený a ja som to chcel riešiť rýchlo, tak som to dal vymeniť. Ale zrejme k tomu aj tak dôjde.
V každom prípade mi to nepomohlo k odpovedi na otázku, že či to môže spôsobovať opísané problémy.
 
starynovy
Príspevky: 8950
Registrovaný: 10.6.2012
Kraj: Zahraničie

Re: Automat po zaradení D zdochne

Piatok, 2. Júla 2021, 17:24

No iste, ze moze.. na zistenie by bolo to EGR zaslepit a odpojit. Motor sice bude v limpe ale startovat bude normalne, aj jazdit, bez vykonu.. ale na rovinke zistis ci sklbka. Ked nie a vsetko funguje ako ma, je to jasne. No stavim sa, ze to HELLA EGR je cinska mrdka.
 
OliverBB
Autor témy
Príspevky: 4
Registrovaný: 2.7.2021
Auto: BMW F31
Kraj: Banskobystrický

Re: Automat po zaradení D zdochne

Piatok, 2. Júla 2021, 17:49

:D Dám určite vedieť, že či odstavenie EGR pomohlo.
Nejaké rady ku komu to dať spraviť kto aj vie čo robi? Rád by som aj fyzickú záslepku za chladič aj elektronicky odstaviť.
Chcel som ísť k Simikovi len ten je kúsok od ruky...som z Banskej Bystrice.
 
Užívateľov profilový obrázok
6kamil6
Príspevky: 430
Registrovaný: 24.11.2013
Auto: f31 110kw
Kraj: Nitriansky
Bydlisko: momentalne v Rakusku

Re: Automat po zaradení D zdochne

Piatok, 2. Júla 2021, 19:12

K obom stareho odpovediam len palec hore!! TREBA ho dat odstavit a Hella je mrdka. Toto uz nieje e46tka, ovladanie podtlakom a pod. Kym poprosis o kavu a prehodis par slov so sekretarkou ti prehraju soft a podavaju kluce od auta. Domov ides vysmiaty jak leco ze ti nic nesklbe a po pohladkani plynu auto hned reaguje. Ano, je nato zvolavacka ale do p1ce, naco?!!! Daj odstavit a mas pokoj.
BMW f31 sportline 110kw


ex: BMW e87 89kw
BMW e46 110kw
 
OliverBB
Autor témy
Príspevky: 4
Registrovaný: 2.7.2021
Auto: BMW F31
Kraj: Banskobystrický

Re: Automat po zaradení D zdochne

Piatok, 2. Júla 2021, 21:54

Ok, dám EGR vypnúť. Viete odporučiť niekoho kto mi to spraví dobre?
 
MySh0
Príspevky: 213
Registrovaný: 11.5.2015
Kraj: Bratislavský

Re: Automat po zaradení D zdochne

Nedeľa, 4. Júla 2021, 09:42

https://www.autoconnect.sk/www-autoconn ... -ventilov#

Ci to spravia dobre to neviem, no mas to blizko a celkom lacno. V Blave to vypinaju za trosku ine peniaze...
Informuj sa tam.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 15 neregistrovaných