... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
naftaman
Autor témy
Auto: BMW E46 330d 135kw
Kraj: Trnavský

Olej, filtre, filtre... 330d

Sobota, 24. Decembra 2011, 20:30

330d pred fl., klučky sa otvaraju hore... 135kw
Ahojte, chystam sa vymeniť všetky filtre (palivový, vzduchový, kabínový, olejový) a samozrejme aj olej.
Auto má najazdených 235 tisíc a predchadzajuci majitel tam daval Castrol edge 5W-30.
Bolo to tu už viackrat rozoberané ale chcel by som to uviesť na pravú mieru.
Cena samotneho oleja mi nerobí problém, preto sa chcem opýtať či sa tam može dať namiesto 5W-30ka 0W-30ka... Samozrejme takisto Castrol. Otazka je či to motoru neuškodí, faktický prínos by bol zrejme nepostrehnuteľný, neviem, ale jednoducho taka je otazka, keby oba stali rovnako, čo by ste tam dali?
A teraz ešte druhá otázka, vzduchový filter.
Rozmýšlam či dám obyčajnú vložku alebo KN. Iste je najlepšie ked sa dá celý kit ale niekde som počul a myslim že aj tu sa to písalo že sanie na tomto motore je už dostatočne veľké. Prečítal som tu o tom toho plno ale nikto nemá na to jasnú odpoveď... Nárast výkonu by som ani neočakával, ale plánujem aj chiptuning takže či by to v tomto prípade niečo pomohlo (zvýšilo potencial?).
A ešte či je k niečomu dobré vymeniť olej v diferenciali/prevodovke. Cena kvapalín takisto nehrá úlohu, mam ich prakticky za dumpingové ceny...

Inak motor šlape bez chybičky jak hodinky uplna nadhera

retepp1
Auto: E46 330D
Kraj: Košický

Re: Olej, filtre, filtre... 330d

Sobota, 24. Decembra 2011, 23:29

No tak, ako človek čo toto má už poriadne preštudované, ti skúsim poradiť...

Olej môžeš dať kľudne aj 0W30 aj 0w40, dokonca aj iné značky ako Castrol (napr.: Mobil, Shell, Valvoline), určite tým nič nepokazíš, ale v podstate ani na 5W30, neni nič zlé, ale najlepšie je použiť olej čo má špecifikáciu BMW longlife-01, keďže táto je od výroby predpísaná pre tento motor...
Ohľadom filtra, tiež uvažujem nad KN, určite nie kvôli zvýšeniu výkonu, ale kvôli tomu že vložka v tomto motore je dosť veľká a drahá, a u KN máš výhodu že ju stačí iba vybrať a vyčistiť...
A výmenu oleja v prevodovke a v dife., keď máš manuál nieje až také nutné riešiť, ale keď vymeníš určite tým urobíš týmto súčiastkam len dobre...
BMW 318i E36
BMW 330D E46
BMW 640D xDrive F06

Hermo
Auto: F10 530xd
Kraj: Trenčiansky

Nedeľa, 25. Decembra 2011, 10:09

Tak k oleju sa nieje moc co vyjadrovat,mozes dat aj 0w ale napr ja som dal do bratovej 330ci 0w a celkom to potom zralo olej. Ale na 10w uz to nezere. Ja pouzivam klasiku 5W-30 shell a spokojnst.
Vzduchovy filter KN mam uz 2 roky cca a zatial spokojnost,prvotne naklady su trosku vyssie ale potom sa to oplati. Staci dokupit sadu na cistenie a mas obcas o zabavu postarane. Ale cistenie neni nic zlozite,len trva kym uschne pretoze sa nemoze susit mechanicky.
Hermo_TN

F10 530xd biely luxus
Ex E60 530xd cierny luxus
E46 330ci cabrio zlaty poklad
Ex E46 330d 150kw

naftaman
Autor témy
Auto: BMW E46 330d 135kw
Kraj: Trnavský

Nedeľa, 25. Decembra 2011, 16:06

retepp1 napísal:
No tak, ako človek čo toto má už poriadne preštudované, ti skúsim poradiť...

Olej môžeš dať kľudne aj 0W30 aj 0w40, dokonca aj iné značky ako Castrol (napr.: Mobil, Shell, Valvoline), určite tým nič nepokazíš, ale v podstate ani na 5W30, neni nič zlé, ale najlepšie je použiť olej čo má špecifikáciu BMW longlife-01, keďže táto je od výroby predpísaná pre tento motor...
Ohľadom filtra, tiež uvažujem nad KN, určite nie kvôli zvýšeniu výkonu, ale kvôli tomu že vložka v tomto motore je dosť veľká a drahá, a u KN máš výhodu že ju stačí iba vybrať a vyčistiť...
A výmenu oleja v prevodovke a v dife., keď máš manuál nieje až také nutné riešiť, ale keď vymeníš určite tým urobíš týmto súčiastkam len dobre...

A ty davaš do svojho čo? Určite možem aj druhe značky ale Castrol mam dosť dostupný takže volím ten... Zaujímalo by ma jaky je realny rozdiel či tam dam LL01 alebo LL04... Asi ale ostanem u 5W-30, olej to nežere vobec a ide to pekne takže netreba zlepšovať to čo už je dobre...
Prave aj ja som rozmyšlal nad KN už iba kvoli životnosti že po 3 vymenach sa ta investicia aj vrati.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných