... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

reklamne predmety bmwklub.sk
 
matejkoS
Autor témy
Príspevky: 44
Registrovaný: 27.12.2014
Auto: bmw 330 XD
Kraj: Žilinský
Bydlisko: ružomberok

330d lambda

Utorok, 13. Marca 2018, 22:31

Pani aky by bol prejav vadnej lambdy? Spotreba ?
 
Užívateľov profilový obrázok
janest
Príspevky: 675
Registrovaný: 9.5.2010
Auto: E 46 318i Touring
Kraj: Prešovský

Re: 330d lambda

Streda, 14. Marca 2018, 00:07

Na nafťáku ?
Na benzíne a menšom objeme to nechce ísť bez plynu pri pohýnaní ale v tvojom prípade pokiaľ je to 3 liter s veľkým krúťakom tak to asi nepostrehneš. Spotreba môže aj nemusí ísť hore ale všeobecne by to malo byť o čosi lenivšie. V každom prípade ma každá lambda limitovanú životnosť, takže pokiaľ najazdila viac ako 160 000 km mal by si ju vymeniť. Pošetríš katalyzátor. S naftou nie som kamarát ale predpokladal by som aj zvýšenú dymivosť.
V kocke lambda musí meniť napätie v rozsahu 0,1 -1 Volt a to za čas 0,125 sec. podľa obsahu kyslíka v spalinách. Pokiaľ vykáže hodnotu mimo stanovené napätie svieti ti chceck engine. Zvykne tzv. zamrznúť na nejakom napätí v tolerancií a potom si RJ myslí že je OK. Taktiež sa nesleduje rýchlosť zmeny a môže tzv. zlenivieť či už stárnutím alebo zanesením sadzami. Existujú domáce metódy kontroly ale pokiaľ si blízko alebo najskôr za uvedeným nájazdom kilometrov nič s ňou už neurobíš - nedá sa opraviť, pokiaľ by to aj šlo bolo by to drahšie ako nová.
Ináč sú rôzne spôsoby merania či už napätím alebo odporom ale v princípe je to rovnaké. Pre teba je dôležitý OEM kód ( kvôli dĺžke kábla a koncovke - ináč sú rovnaké aj v iných autách ) a potom už len cena - to je večná polemika ktorá je lepšia. Väčšinou aj tak je rozdiel iba v krabičke a snímače vyrába jeden a ten istý výrobca akurát ten čo k nim dá káblik a zástrčku si tam vyšlehne svojú značku :)
Najlacnejšia diagnostika na lambdu či vôbec pracuje je ELM 327 do OBD II za pár euráčov, tuším sa ceny pohybujú okolo 10 € a na smartfóne pokukať či kreslí kliky-háky hore dole, pokiaľ máš aj po minúte rovnú lajnu ( musí sa nahriať a za ten čas nebaví muziku ) tak je lambduška v púpavách.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 12 neregistrovaných