... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK
Jannci napísal:chcel som poukazat len na to, ze ked mas nastartovane, tak sa altik toci stale. ci uz ma odber, alebo nie. a tym, ze pustis svetla, a spotrebice, tak zatazujes jedine altik. ale nemenis odpor altiku k motoru. to mas ako elektraren. myslis, ze ked je vacsi odber elektriky, ze ta turbina v reaktore ma vacsi odpor? ze je potrebne viac paliva? nie. namiesto jednej turbiny ide dve
pepo286 napísal:skus toto (je to v podstate to iste len obratene):
- zapoj cirkularku cez watmeter
- tocit sa toci .. ze ?
- a skus prilozit drevo ... co zbadas na watmetri ..
alebo takato uvaha:
- ziarovka samozrejme nieco zerie
- ak by alternator mal rovnaku zataz na motor pri zatazeni (zapnutom svetle) aj bez, tak by sa ta energia vyrobena pri nezatazenom musela niekde stratit ..
- to znamena, ze by sa musel min. nahrievat ..
PS: to ale nic nemeni na mojom nazore ze svietit svietit svietit ..
Jannci napísal:1. cirkular je spotrebic a nie dodavatel energie.
zober si bicykel a dynamo. dal si jednu ziarovku. slapal si, svietila
dal si dve ziarovky, slapal si, svietili, len si musel viac slapat , aby si mal vyssie otacky a vyssiu svietivost,.
ked si mal dve ziarovky, slapalo sa ti do pedalov tazsie?
NIE!!! pretoze to lozisko na ktorom je rotor dynama je stale rovnake tam sa nic nezmenilo.
pepo286 napísal:odporucam nastudovat nieco o asynchronnych elektrickych strojoch (motor, brzda, alternator) .. a obzvlat kapitolu o zavislosti sklz vs. prud ... a s tym suvisiaci moment a podobne veci ...
ale ten priklad s byciklom je fajny, som zaspominal na eSku (ci Sobi 20 ci co to bolo) :) ... az na to ze ten odpor pri otacani rotora nesposobuje lozisko az v takej miere ako sa ti zda
Jannci napísal:nie, tam ti ho sposobuje magnet. a stale nechapem kam mieris tym studiom asynchronneho motara, brzdy a alternatora. neviem co tym chces povedat
pepo286 napísal:no ty si tvrdil ze sila potrebna na tocenie alternatorom je rovnaka bez ohladu na to ci mas na nom napojenu 1 LEDku alebo rychlovarnu konvicu ... ja tvrdim ze nie ..
Jannci napísal:....
a altiku to je jedno, lebo stale si nepresiahol max hodnotu. a ked presiahnes tych 5A tak ti budu slabo svietit svetla, alebo sa ti vypne radio
pepo286 napísal:no ty si tvrdil ze sila potrebna na tocenie alternatorom je rovnaka bez ohladu na to ci mas na nom napojenu 1 LEDku alebo rychlovarnu konvicu ... ja tvrdim ze nie ..
Jannci napísal:chcel som poukazat len na to, ze ked mas nastartovane, tak sa altik toci stale. ci uz ma odber, alebo nie. a tym, ze pustis svetla, a spotrebice, tak zatazujes jedine altik. ale nemenis odpor altiku k motoru. to mas ako elektraren. myslis, ze ked je vacsi odber elektriky, ze ta turbina v reaktore ma vacsi odpor? ze je potrebne viac paliva? nie. namiesto jednej turbiny ide dve
alfi666 napísal:A mas aj pravduzbytocne to dalej rozoberat... to su fakty a nie veci o ktorych treba diskutovat
alfi666 napísal:A mas aj pravduzbytocne to dalej rozoberat... to su fakty a nie veci o ktorych treba diskutovat
BlackMW napísal:alternatory so spojkou sa netocia stale, obcas sa odpajaju..
samozrejme cim je alternator viac zatazeny elktrickou spotrebou,
tym kladie vacsi elektromagneticky odpor proti otacaniu (stator kladie el.mag. odpor rotoru)
a na jeho rovnake otacky treba vacsiu silu, ktoru odoberie motoru..
nechapem kde ludia chodia na tje kktiny a preco sa idu hadat o veciach ktorym nerozumeju (elektrika)..