... všetko o BMW ...
Moderátori: salat, barabas, alfi666
cayman napísal:Nasiel som tuto temu na e90post - http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=486975
You can reset the gearbox yourself - key in slot - press start without foot on brake - then press down accelerator pedal to the floor for 30 seconds.
takze - vlozte kluc, stlacte start BEZ BRZDY - plynovy pedal na podlahu na 30 sekund. Skuste to. Ja som to skusil, ale neviem povedat, cisa nieco zmenilo. Mam pocit, ze ide troska inak, ale ci to je naozaj alebo len placebo fakt neviem, lebo s automatom som nemal vobec problem ani predtym, len som to chcel skusit. Niektori uzivatelia tam pisu, ze hned citili rozdiel a maju spat ten "smooth feeling" ako ked bolo auto nove.
Boli tam aj potom dalsie debaty, ale tomu by som sa nevenoval - skuste si to sami a napiste vase postrehy....mozno to niekomu pomoze a zlepsi vam to jazdu.
Mam E90 2005, teda predfacelift.
tvaroh napísal:mne sa zda ze ked som to urobil tak na zaciatku to trosku viac podradzovalo co mne osobne docela vadi ked vychadzam z mesta von aby mi to podradilo pri mierne zoslapnutom plyne, ale inak si myslim ze to neni moc pozorovatelna vec
inak necitil som plynulejsie radenie
a hlavne v servise mi kazdy povedal ze adaptacia je picovina kym nemas fakt problem
tvaroh napísal:a aky ma vyznam adaptovat pedal?
tvaroh napísal:No to co hovoríš som myslel ze robí adaptácia prevodovky. Ze ked rad jazdis rýchlo ze bude neskorej preraďovať a podobne. Ze lepšie reakcie
Rottwa napísal:Pridam trocha teorie. Adaptacia je schopnost riadiacej jednotky prisposobovat sa predpogramovanemu vypocitanemu opotrebovaniu mechanickych casti (napriklad rata s tym, ze hrubka lamiel sa vplyvom opotrebovania znizuje, takze je potrebne ustavicne zvysovat tlak oleja, ktory posobi na piest a spojkove lamely zopina) a zaroven ukladanie si najcastejsie pouzivanych logaritmov uzivatelom. Vymysleny priklad: Predstav si, ze mas urcite tolerancie, kedy prevodovka pri akceleracii podradi - ak je plynovy pedal stlaceny do 50% jeho drahy, nepreradi, ak viac ako 50%, tak podradi. Ak 99x zo 100 stlacas plynovy pedal do 50% aby prevodovka nepodradovala, ta hranica sa (na zakalde vzorcov na par riadkov) posuva vyssie. Cize na 101. krat mozes sltacit plynovy pedal aj na 60%, ale prevodovka sa uz adaptovala na tvoj styl a nepodradi. To, ze adaptacia plynoveho pedala nema nic s automatom teda nie je celkom pravda, kedze si priamo od jeho pozicie, cez TPS (throttle position sensor) berie potrebnu energiu + vybera ukony, ktoru musi vynalozit na nalezitu akceleraciu. Reset adaptacie znamena vymazanie ulozenych hodnot a navrat ku predpogramovanym tovarenskym hodnotam. Netreba si to mylit s tzv. "teach in" rutinou, ktora sa casto mylne oznacuje za adaptaciu. Tato funkcia trva dlhsie, kde sa prevodovka odznova uci radit, zopinat a rozopinat spojky (okrem ineho) a nastavia sa tym uplne nove predpogramovane adaptacne hodnoty. Prave toto sa odporuca a niekde aj zvykne robit po vymene oleja, zaroven je to nutnost urobit po vymene nejakej casti prevodovky. Dovodom su rozne tolerancne odchylky dielov z vyroby.